Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc/TvZ symposium: Verpleegkundigen aan zet!

Op donderdag 7 oktober zal in het VU medisch centrum in Amsterdam onder dagvoorzitterschap van Sabine Uitslag, verpleegkundige en lid van de Tweede Kamer, het jaarlijkse VUmc/TvZ symposium voor verpleegkundigen gehouden worden.
VUmc/TvZ

 

Toekomst 

Het symposium gaat dit jaar over de toekomst van de verpleegkundige beroepsgroep. De taakverschuiving die in gang gezet is, het instellen van verpleegkundig specialismen, de terugkeer van de wijkverpleegkundige en bovenal ook de politieke aandacht voor de beroepsgroep, bieden kansen voor verpleegkundigen.

 

Kijken naar de toekomst is pas mogelijk als je weet hoe je er vandaag voorstaat. Met hoeveel collega’s zijn we aan het werk? Hoe is onze positie op de arbeidsmarkt? Hoe staat het met huidige en te verwachten personeelstekorten? Hoe de uitdagingen voor de toekomst worden aangepakt kan voor een groot deel door de beroepsgroep zelf bepaald worden. Een voorbeeld is het project Excellente Zorg, dat opgezet is naar voorbeeld van de magneetziekenhuizen in de Verenigde Staten. Een ander voorbeeld is de bijzondere manier waarop in Schotland de expertise van oudere verpleegkundigen benut wordt.

 

Als je een beeld hebt van de ontwikkelingen is het zaak je aandeel daarin vorm te geven. Hoe dat te doen komt in de workshops aan bod.

 

Inleidingen

* De rol van de verpleegkundige in excellente zorg

Brigitte de Brouwer, projectmedewerker pilot Excellente Zorg V&VN

* Older but wiser

James Buchan, hoogleraar Queen Margaret University Edinburgh, Verenigd Koninkrijk

* De arbeidsmarkt van verpleegkundigen: wat brengt de toekomst?

Willem van der Windt, senior managing onderzoeker, Kiwa Prismant bv

 

Workshops
*
Omgaan met diversiteit in de organisatie

Dalila Bakir en Olivia Andiel, Seba cultuurmanagement bv

* Je beroepswaarden overeind houden in de organisatie

Bart Cusveller, lector Verpleegkundige beroepsethiek, Christelijke Hogeschool Ede

* Taakverschuiving – hoe ga je daarmee om

Ineke van Waard, verpleegkundig specialist GGZ inGeest

* ‘Ik beïnvloed, jij beïnvloedt, wij beïnvloeden’ – Macht is niet vies

Sabine Uitslag, verpleegkundige en Tweede Kamerlid voor het CDA

 

Prof.dr. James Buchan doet onderzoek naar en adviseert over de arbeidsmarkt in de gezondheidszorg. Hij trad op als adviseur voor de RCN (Royal College of Nursing) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Momenteel werkt hij aan een analyse van de Britse verpleegkundige arbeidsmarkt en, samen met collega’s, aan een studie voor de EU over mobiliteit en migratie van gezondheidswerkers.

 

Hij leidde voor de RCN in Schotland het project ‘Older but Wiser’ over de implicaties die het verouderen van de verpleegkundige beroepsgroep heeft voor het beleid. Uitgangspunt was de noodzaak de kennis, vaardigheden en ervaring van oudere verpleegkundigen zo lang als mogelijk binnen de beroepgroep te behouden.

 

Het volledige programma en een aanmeldingsformulier zijn te vinden op http://www.vumc.nl/zorg/agenda/4448644/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.