Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

V&VN: ‘Regeerakkoord krijgt voldoende’

Beroepsvereniging V&VN is positief over het conceptregeerakkoord. Met name in de ouderenzorg wordt de juiste focus gelegd op het werven en behouden van verpleegkundigen.
V&VN: ‘Regeerakkoord krijgt voldoende’

Dit meldt V&VN op haar website. De beroepsvereniging heeft met de Zorgmeetlat de maatregelen van het kabinet Rutte getoetst aan de grote vraagstukken in de gezondheidszorg. Hiermee scoort het conceptakkoord een 6,5. ‘Voor verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg, langdurige zorg en eerstelijnszorg biedt het akkoord perspectief’, zegt Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN.

Aandacht voor ouderen
‘Positief is de expliciete aandacht voor de ouderenzorg, met extra investeringen’, zegt Kaljouw. In het conceptregeerakkoord worden concrete maatregelen genoemd om de toenemende vraag en oplopende tekorten in personeel het hoofd te bieden. Zo zal er 0,7 miljard euro extra worden geïnvesteerd in de ouderenzorg en zijn er 12.000 extra medewerkers nodig.

Regeldruk voor verpleegkundigen
‘Ook met terugdringen van de regeldruk en aandacht voor kwaliteitsnormen legt het kabinet de juiste focus. Namelijk op het werven en behouden van verpleegkundigen en verzorgenden’, zegt Kaljouw. Er is aandacht voor meer (bij)scholing. En om de forse personeelstekorten in de zorg op te vangen, benadrukt het conceptakkoord dat de regeldruk en administratieve lasten voor zorgpersoneel moeten worden teruggebracht.

Door: redactie Nursing

Lees hier een overzicht van Prinsjesdag 2010

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

12 REACTIES

 1. Ik kan eerlijk gezegt de reacties niet begrijpen. We maakte ons in eerste instantie op voor 2 miljard bezuinigingen. Nu is er eindelijk een partij die meer agenten maar bovenal meer zorgverleners aan bed wil en 1 miljard investeert i.p.v. 2 miljard bezuinigt. Ik kan dit prima los zien van het imigratie/ migratie aspect, daarom zit de PVV ook niet in het kabinet en is er een gedoogaccoord. De PVV maakt voor ons niet uit welke doelgroepen we verplegen!

 2. Lees alle reacties
 3. Het PVV 2e kamerlid Agema heeft onlangs een motie ingediend waarvan de strekking is dat asielzoekers slechts in spoedeisende gevallen recht hebben op medische hulp.
  Een ander voorbeeld:
  Buiten de EU zal geen werelddekking voor zorg meer gelden uit het basispakket. Hierbij is verondersteld dat bilaterale verdragen met Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Kroatië,Bosnië-Herzegovina en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië wordenaangepast dan wel opgezegd.
  Dit soort abjecte standpunten worden verkondigd door de partij die gedoogsteun geeft aan het nieuwe kabinet, waarvan het laatste standpunt is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord.
  Dat de V&VN geen enkel partijbelang dient is ze te prijzen, maar niet relevant in deze.
  De V&VN had luidkeels moeten ageren tegen dit akkoord, juist omdat het indruist tegen elke belofte en eed die ooit door artsen en verpleegkundigen zijn afgelegd.
  Het staat haaks op elk beroepsprofiel.

 4. De normen en waarden die de PVV uitdraagd zijn voor mij echt onder de maat en daarom zijn mijn zorgen toch erg hoog over dit regeeraccoord. Maar zakenlijk gezien is het voor verpleegkundigen toch “goed” uitgepakt. Ik kan me het debat waar de gezondheidszorg besproken is toch aardig goed herinneren waarbij VVD aangaf dat het wel meeviel in de zorg, en PVV zich toch afvroeg waarom 60% van de verpleegkundigen dan direct een andere baan zouden nemen als ze de kans kregen. Daardoor vraag ik me dus wel af wie er voor die 6,5 gezorgd heeft. We hoeven het niet eens te zijn met het totaal plaatje om toch te zeggen dat we ergens blij mee zijn.

 5. V&VN dient als onafhankelijke beroepsvereniging geen enkel partijbelang. De Zorgmeetlat is een instrument om de inhoud van het Regeerakkoord te beoordelen: ‘Wat belooft dit kabinet aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden?’
  Overigens vermeldt dit bericht op Nursing niet de kritische noot die V&VN bij het Regeerakkoord plaatste:
  ‘Kritischer is V&VN over de financiële gevolgen van meer doelmatigheid in de GGZ en de (extra) eigen bijdrage in deze sector. Deze kunnen de toegankelijkheid van zorg belemmeren en daarmee ook de beroepsbeoefening van verpleegkundigen en verzorgenden negatief beïnvloeden.’
  En ook V&VN wacht af wat dit kabinet daadwerkelijk weet te realiseren: eerst zien, dan geloven.

 6. Ik ben het met annemiek eens
  VenVN zegt duidelijk het regeeraccoord getoetst te hebben daaruit kun je op maken dat ze niet op de morele zaken ingaan. Dat wil volgens mij dus ook niet zeggen dat ze het overal mee eens zijn.
  Het bied inderdaad potentie, maar wel eerst zien dan geloven.

 7. Het regeerakkoord, waar deze ‘zorgmeetlat’op gebaseerd is, laat ik maar even voor wat het is. Het is wat mij betreft zoveel waard als het papier waarop het gedrukt is.
  Dat V&VN geen enkele kritiek heeft op de standpunten van de PVV over moslims en de islam, vind ik ronduit belachelijk. Dat moslims door de PVV als tweederangs burgers worden beschouwd, gaat regelrecht in tegen onze beroepscode. Ik vrees dat moslims straks geen recht meer hebben op dezelfde zorg als andere Nederlanders, als het aan de PVV ligt. En wat moeten collega’s die zich moslim noemen hier van denken? Die zullen zich waarschijnlijk nu behoorlijk in de steek gelaten voelen door V&VN.
  Ik roep V&VN daarom op om alsnog de standpunten van de PVV resoluut af te wijzen. Anders ben je wat mij betreft als beroepsvereniging geen knip voor je neus waard.

 8. Eens met eric. Hoe zat dat ook al weer in werkelijk alle beroepscodes die er voor verpleging en verzorging zijn? Verplegen en Verzorgen doe je ongeacht iemands leef of geloofsovertuiging? en hoe staat V en VN tegenover de grote wens om de hele publieke sector inculsief de zorg op O % loonstinging te zetten de komende jaren? zal dat een wervend effect hebben op AL het nodige zorg personeel?
  Ben Hoogendam

 9. Het zou de V&VN sieren als zij dit regeerakkoord met bijbehorende gedoogakkoord zou verwerpen.
  De V&VN dient afstand te nemen van partijen die willen samenwerken met een partij die mensen van zorg wil uitsluiten en die zijn oorsprong vindt in xenofobie en polarisatie.
  Maar wellicht dat Kaljouw dan een loyaliteitsprobleem heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.