Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: blij met extra wijkverpleegkundigen, vrees voor langdurige zorg

Beroepsvereniging V&VN is erg content met de 250 miljoen voor extra wijkverpleegkundigen zoals gisteren is gepresenteerd in het regeerakkoord. Wat betreft de maatregelen in de langdurige zorg is de beroepsvereniging minder enthousiast en vrezen ze voor uitholling. Ook mist V&VN aandacht voor de taakherschikking van verpleegkundigen in het regeerakkoord.
V&VN: blij met extra wijkverpleegkundigen

De beroepsvereniging is tevreden met de overheveling van de extramurale verpleging van de AWBZ naar de Zorgverzekeringsweg (ZVW) en noemt de extra investering in wijkverpleging een goede zaak. ‘Daar hoopten we op’, zegt Francis Bolle, woordvoerder van V&VN tegen Nursing. ‘Er is natuurlijk al op ingezet door het vorige kabinet, maar het is goed dat er nu ook structurele uitspraken worden gedaan over de kosten.’ De investering in extra wijkverpleegkundigen met een bedrag van 250 miljoen wordt namelijk gefinancierd met middelen die vrijkomen bij medische zorg in de tweede lijn. Francis Bolle vraagt zich wel af hoe dit gaat uitpakken: ‘Uit het verleden weten we dat het moeilijk is om geld weg te halen uit de tweede lijn. Dit vraagt wel om een forse verandering, die niet zomaar gedaan is.’  

Langdurige zorg
Zorgelijk noemt Bolle de plannen voor de langdurige zorg en het overhevelen van de AWBZ-zorg naar de gemeente. ‘We vrezen voor uitholling van de langdurige zorg. Aanspraken worden versoberd en de dienstverlening wordt beperkt’, zegt Bolle. ‘De gemeente krijgt een zeer ruime beleidsvrijheid, dus het is de vraag hoe zij het budget gaan inzetten. Ik vind het erg zorgelijk voor de kwetsbare ouderen, krijgen zij wel de zorg die ze horen te krijgen?’

Taakherschikking verpleegkundigen
Hoewel het regeerakkoord vooral een akkoord is van de hoofdlijnen, mist Bolle toch de aandacht voor taakherschikking. ‘Er staat niets in over de gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die taken van artsen kunnen overnemen en zo kosten kunnen besparen. Dat is jammer want besluiten over bijvoorbeeld het zelfstandig openen en sluiten van dbc’s door verpleegkundig specialisten zijn belangrijk is om door te kunnen met deze ontwikkelingen’, vindt Bolle.

Lees ook:
– Regeerakkoord: extra wijkverpleegkundigen, omvormen AWBZ

Beeld: Arno Massee
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.