Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

V&VN: buitenlandse verpleegkundingen risico

De inzet van buitenlandse verpleegkundigen is niet zonder risico omdat door de taalproblemen misverstanden ontstaan.
V&VN: buitenlandse verpleegkundingen risico

Dit zei Francis Bolle van V&VN deze week in een radio-uitzending bij BNR nieuwsradio.

‘Door taalproblemen kunnen misverstanden optreden in de uitvoering van de zorg’, zegt Bolle in de uitzending. ‘Collega’s kunnen elkaar niet verstaan waardoor een opdracht verkeerd wordt uitgevoerd. Of verpleegkundigen die niet goed met de patiënt kunnen communiceren, waardoor signalen van de patiënt verkeerd worden begrepen.’

Verpleegkundigen uit Tsjechië
Verschillende zorginstellingen zien de inzet van buitenlandse verpleegkundigen als oplossing voor het tekort aan personeel. De verpleegkundigen komen vooral uit Tsjechië en Hongarije, blijkt uit de uitzending van BNR. ‘Buitenlandse verpleegkundigen hebben extra ondersteuning nodig. Dat is een zware last voor de Nederlandse verpleegkundigen’, vindt Bolle.

Niet de eerste waarschuwing
In de zomermaanden van 2009 waren verschillende ziekenhuizen bezig met het werven van buitenlandse verpleegkundigen en ok-assistenten. Ook toen waarschuwde het V&VN voor de inzet van buitenlandse verpleegkundigen als OK-assistent omdat dit tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

BNR nieuwsradio
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Persoonlijk heb ik ook in meerdere ziekenhuizen gewerkt met collega’s die de taal niet in voldoende mate onder de knie hadden. Met als resultaat dat ik (eindverantwoordelijk verpleegkundige)veel tijd kwijt was met uitleggen en navragen… dat kwam de zorg aan mij toegewezen patienten niet ten goede. Ik heb heel wat fouten kunnen vermijden. Jammer genoeg gingen er door het communicatie probleem ook zaken verkeerd. Ook waren patienten geregeld niet blij omdat zij niet begrepen wat de verpleegkundige wilden. Ook konden zij hun verhaal niet kwijt omdat de verpleegkundige hen niet begreep.
    Mijn mening; maak het vak aantrekkelijker door bijvoorbeeld goede secundaire arbeidsvoorwaarden en luister naar de mening van de vpk…zo houd je de Nederlandse verpleegkundigen binnen in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.