Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

V&VN luidt noodklok medicatieveiligheid ouderenzorg

Medicatie in verpleeghuizen wordt steeds vaker uitgedeeld door vrijwel ongeschoold personeel. Beroepsvereniging V&VN luidt deze week opnieuw de noodklok en stelt dat de medicatieveiligheid in de ouderenzorg snel moet verbeteren.
V&VN luidt noodklok medicatieveiligheid ouderenzorg

‘Mensen delen zonder kennis van zaken medicijnen uit aan ouderen met meerdere, complexe aandoeningen. Iedereen weet ervan, maar het is zo gewoon dat niemand zich nog verzet. Als dit in ziekenhuizen zou gebeuren, zou iedereen op zijn achterste benen staan’, zegt Francis Bolle dit weekend in de Volkskrant. Het opleidingsniveau van personeel in verpleeghuizen is de afgelopen jaren sterk gedaald, stelt de beroepsvereniging. Steeds vaker worden helpenden ingezet voor taken die bij verpleegkundigen of verzorgenden IG thuis horen. Bolle: ‘Soms krijgen helpenden een cursus medicatieverstrekking van een paar uur. Als je doorvraagt, hebben mensen vaak geen idee wat ze geven. Het is geen kwestie van wat pilletjes uitdelen.’

Medicatieveiligheid
Directeur Aad Koster van Actiz legt in de Volkskrant uit dat het uitdelen van medicatie door laaggeschoolden in bepaalde situaties mogelijk moet zijn. ‘Je hoeft geen geneeskunde te hebben gestudeerd om medicijnen uit te delen. Medicijnen worden nu vaak zo geprepareerd dat er bijna geen fouten meer mee gemaakt kunnen worden.’ Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN, noemt de opmerkingen van Koster volstrekt zorg onwaardig. In een blog op Skipr.nl schrijft ze: ‘Nee, geneeskunde hoef je niet gestudeerd te hebben, maar je hoeft ook geen Einstein te zijn om te begrijpen dat medicatieveiligheid in de ouderenzorg snel verbetering behoeft.’

Deskundigheid
Volgens V&VN vraagt de ouderenzorg om meer en specifiekere deskundigheid. In het kader van het Convenant Hervormingen Langdurige Zorg is de beroepsvereniging bezig met de voorbereidingen van een aantal proeftuinen in de ouderenzorg, waarin wordt onderzocht welke deskundigheid de ouderenzorg vraagt en welke zorgverleners hiervoor het best kunnen worden ingezet.

Nursing Congrestip
22 mei: Patiëntveiligheid, niet morgen maar vandaag! Abonnees van Nursing krijgen vroegboekkorting als je je voor 24 april aanmeldt. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:
Risicovolle medicatielijst voor thuiszorg en verpleeghuis

Skipr.nl, V&VN
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.