Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN sluit zich aan bij aangifte tegen tabaksindustrie

Beroepsvereniging V&VN sluit zich aan bij de partijen die aangifte doen tegen de tabaksindustrie, waarmee advocaat Bénédicte Ficq een strafzaak wil aanspannen.
roken aangifte tabaksindustrie
Het overgrote deel van V&VN-leden spreekt zich uit vóór aangifte

Advocaat Ficq deed in 2016 namens twee longpatiënten aangifte tegen tabaksfabrikanten. Zij verweten hen verslavende stoffen aan sigaretten toe te voegen, terwijl ze weten hoe dodelijk roken is. Partijen beschuldigen de fabrikanten en hun bestuurders van poging tot moord dan wel doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Huisartsen, tandartsen en sociaal geneeskundigen steunden eerder de aangifte tegen de tabaksproducenten. Begin dit jaar deed het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hetzelfde.

Strafzaak

Het Openbaar Ministerie besluit deze maand of de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Hoewel in het verleden rechtszaken tegen tabaksproducenten speelden, gaat het voor het eerst om een strafzaak. Schadevergoeding gaat niet ver genoeg, vindt Ficq. ‘Ik wil dat de tabaksfabrikanten vervolgd worden voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid. En dan zetten we nog voorzichtig in’, verklaarde de advocaat tegen de NOS.

Verpleegkundigen

Beroepsvereniging V&VN deed voordat ze besloot aangifte te doen, een peiling onder de leden. Die leverde in korte tijd meer dan duizend reacties op; een overgrote meerderheid (88%) sprak zich uit vóór aangifte. Voorzitter Henk Bakker van V&VN is blij dat de leden zich zo nadrukkelijk uitspreken vóór meedoen aan de aangifte. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden hebben in hun werk dagelijks te maken met de schrijnende gevolgen van roken. Wanneer het verslaafd maken van mensen aan banden wordt gelegd, kunnen we voorkómen in plaats van genezen.’ Linda Brandjes, verpleegkundig specialist op de afdeling chronische longzorg van het MC Slotervaart (en ex-roker) is voorzitter van de commissie (in oprichting) die binnen V&VN alle tabaksontmoediging en rookpreventie bundelt. Zij is heel blij dat V&VN aangifte doet, vertelt ze op de website van V&VN. ‘De core business van verpleegkundigen en verzorgenden is werken aan de gezondheid en het welzijn van onze patiënten. De tabaksindustrie ondermijnt feitelijk ons werk.’

Zeventig procent van de verpleegkundigen vindt dat collega’s – omwille van hun voorbeeldfunctie – tijdens werktijd geen sigaret mogen opsteken. Dat blijkt uit een poll op Nursing.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.