Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

V&VN: verpleegkundigen mogen tevreden zijn

Volgens Beroepsvereniging V&VN kan de beroepsgroep tevreden zijn met de Miljoenennota. V&VN gaf de begroting een 7.5. Vorig jaar was dit een 6.
V&VN: verpleegkundigen mogen tevreden zijn

V&VN spit jaarlijks de begroting door op het ‘zorgbeleid’. Voor deze zogenaamde ‘zorgmeetlat’ wordt gekeken naar maatregelen om personeel voor de zorg te behouden, om de kwaliteit te verbeteren en nieuwe medewerkers aan te trekken. Op vrijwel alle terreinen waarop V&VN de begroting toetst, scoort de begroting beter dan vorig jaar.

Investeringen
Belangrijk voor V&VN zijn de investeringen die VWS voor 2010 gepland heeft voor de instroom van nieuwe verpleegkundigen in een steeds krappere arbeidsmarkt. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor concrete ingrepen om huidige medewerkers te behouden voor de sector. Marian Kaljouw: ‘Jaarlijks verlaten duizenden goede mensen de zorg. Wij juichen het toe dat het kabinet nieuwe collega’s werft en tegelijk de achterdeur dichthoudt. Door aandacht te vragen voor scholing en deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden en te investeren in het verminderen van agressie, administratieve lasten en werkdruk.’

Taakherschikking
De focus van het kabinet op doelmatige en samenhangende zorg en op kwaliteit vertaalt zich in meer aandacht voor taakherschikking. V&VN ziet daarin kansen voor gespecialiseerd verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en nurse practitioners, die in de Miljoenennota nadrukkelijk worden genoemd. Marian Kaljouw: ‘Zeker in de chronische zorg kunnen zij taken overnemen van artsen, die in de afgelopen jaren door de groeiende zorgvraag steeds minder tijd voor de patiënt hebben. Het kabinet wil doelmatige zorgprofessionals die toegankelijk zijn voor cliënten en verbindend zijn: daarvoor zijn verpleegkundigen en verzorgenden bij uitstek opgeleid.’

Ruime voldoende 
De Zorgmeetlat van V&VN geeft aan of de begroting voldoende maatregelen en investeringen treft om de grote vraagstukken in de gezondheidszorg op te lossen, op basis van zes criteria.

En wat vinden de verpleegkundigen zelf?
Heb jij de samenvatting van de Miljoenennota gelezen? En gaan we erop vooruit of juist niet? Laat het weten in een reactie.

Door: redactie Nursing

Lees hier de belangrijkste punten uit de begroting

2 REACTIES

 1. Ik sluit mij vlledig aan bij Casper Sijm, en juist de V&VN zou als beroepsvereniging deze dingenmoeten zien en aankaarten bij het kabinet en niet lui achteroverhangen en dit kabinet een ruim voldoende geven.
  Kom op V&VN doe wat aan die scheefgroei in de gezondheidszorg , enzorg dat er voor dat geld meer handen aan bed komen en vooral dat deze mensen er naar betaald worden.
  En dat geld zeker ook voor onze verzorgende in verpleeg/en bejaardetehuizen.
  Ik zou zeggen zorg eens dat Balkenende is een paar dagen meeloopt met deze groep en dan ook graag in de wisseldienst!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zou er graag even op willen wijzen dat dit kabinet ervoor wil zorgen dat de cao lonen bevroren worden en dat we tot 67 jaar moeten blijven werken, zonder dat wij daar iets voor terug krijgen. Het is hypocriet dat deze regering beweert dat zij investeert in de gezondheidszorg.
  Om het werken in de gezondheidszorg aantrekkelijker te maken is het noodzakelijk dat de arbeidsvoorwaarden drastisch verbeteren. Er is blijkbaar geld genoeg, want managers in de zorg eigenen zich zeer riante salarissen toe.
  Een dikke onvoldoende dus wat mij betreft, tijd voor verandering!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.