Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wachttijden zorg ‘onaanvaardbaar lang’

Bij tientallen specialismen moeten patiënten voor een behandeling in het ziekenhuis langer wachten dan de maximaal aanvaardbare duur van zeven weken.
Wachttijden zorg 'onaanvaardbaar lang'

Ook bij veel behandelingen als orthopedie, chirurgie en oogheelkunde, is de wachttijd langer dan de officiële norm.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. In de toptien van behandelingen waarbij zorgverzekeraars bemiddelen voor patiënten, is bij negen behandelingen de wachttijd langer dan 49 dagen. Oogheelkunde spant met gemiddeld 90 dagen de kroon. Patiënten moeten nu gemiddeld 60 dagen geduld oefenen.

Geen goed beeld
Gegevens over wachttijden worden sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel niet meer centraal bijgehouden, zodat er geen goed beeld van bestaat. Wel meldden ziekenhuizen aan het RIVM per specialisme en per ziekenhuis de gemiddelde wachttijd voor enkele hoofdverrichtingen. Deze cijfers zijn vertekend, omdat zowel eenvoudige als ingewikkelde operaties bij elkaar worden opgeteld.

Niet geliberaliseerde behandelingen
De wachttijden voor eenvoudige behandelingen zoals staar- of knieoperaties, zijn sinds de invoering van marktwerking vrijwel verdwenen. Dit zegt Ronald Meerlo, directeur Zorg van Univé in De Volkskrant. De lange gemiddelde wachttijden worden vooral veroorzaakt door behandelingen die nog niet zijn geliberaliseerd (65 procent van de zorg).

Uitbreiding marktwerking
Dat de wachttijden voor geliberaliseerde behandelingen vrijwel zijn uitgebannen, verklaart volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ‘waarom de ziekenhuisbranche zo snel mogelijk de marktwerking wil uitbreiden.

De Volkskrant
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Wachttijden kunnen korter worden als je gaat shoppen bij andere ziekenhuizen… bijvoorbeeld Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp minimale wachttijd voor schouder/knie… UMC minimale wachttijd voor oogheelkunde.
    Je moet niet inzetten op 1 ziekenhuis
    En wat te denken van zorgbemiddeling van de zorgverzekering.

  2. Lees alle reacties
  3. Hallo .
    Dit klopt inderdaad de wachttijden zijn erg lang. Ik moet aan mijn schouders worden geopereerd. Er is een wachttijd van 3 maanden met als gevolg dat ik nu in de ziektewet zit en met een morfine pleister op loop om de pijn onder controle te houden. Mijn huisarts heeft ook nog een poging gedaan bij het ziekenhuis, ze heeft enkel weten te bereiken dat ik op een lijst kom en als er iemand uit valt ik hiervan bericht krijg.Dus maar weer wachten.Gr.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.