Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waskosten van cliënten veel hoger dan gedacht

Het is voor zorginstellingen niet altijd duidelijk is wat wel en wat niet mag worden doorberekend aan de cliënt. Ook blijkt dat bijvoorbeeld de meerkosten veelal worden meegenomen in de vaststelling van de hoogte van het abonnementsgeld, terwijl dit niet is toegestaan.

Dit blijkt uit een rapport dat het Nibud in opdracht van de cliëntenorganisatie LOC. Volgens het rapport moeten cliënten maandelijks tussen de 73 en 110 euro betalen voor hun was. Terwijl de overheid bij de berekening van zak- en kleedgeld uitgegaan was van € 20 tot € 35 voor het wassen van kleding. LOC pleit er voor de was voortaan uit de Awbz te betalen of het zak- en kleedgeld te verhogen. Dat heeft de organisatie dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

 

Geen schone kleren

Cliëntenraden melden steeds vaker bij LOC dat bewoners met een laag inkomen de kosten van het wassen niet meer kunnen betalen. Veel bewoners moeten de was via de zorgorganisatie laten doen. Bijvoorbeeld omdat de kinderen ver weg wonen. In 2011 heeft de Tweede Kamer in een motie gevraagd een richtbedrag voor de was te ontwikkelen. LOC heeft het Nibud de opdracht hiertoe gegeven. Het ministerie van VWS heeft het onderzoek betaald.

 

Bron: LOC

 

Klik hier voor de ‘Richtlijn waskosten zorginstellingen’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.