Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat hebben lectoren de verpleegkunde gebracht?

Ruim 30 lectoren houden zich in ons land bezig met praktijkgericht onderzoek en onderwijs voor de verpleegkunde. Maar wat heeft dit nu opgeleverd voor de dagelijkse praktijk?
Wat hebben lectoren de verpleegkunde gebracht?
Foto: ANP

Tijdens het TvZ congres Innoveren is te leren presenteert een aantal lectoren hun belangrijkste vernieuwingen voor de verpleegkundige praktijk. Maar voordat het zo ver is, kijken we eerst wat een lector precies doet en wat zij de verpleegkunde zoal hebben gebracht.

Een lector is aangesloten bij een Hogeschool en initieert en coördineert praktijkgericht onderzoek naar vraagstukken die leven bij het bedrijfsleven of in de maatschappij. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg. De verkregen kennis en inzichten vertaalt de lector naar het onderwijs en/of de praktijk. Lectoren vormen dus letterlijk een brug tussen wetenschap en praktijk.

Deeltijd

De meeste ‘zorg’ lectoren werken in deeltijd voor een hogeschool  en hebben daarnaast nog een andere functie in de samenleving, veelal binnen een zorginstelling of een universiteit. De lector geeft leiding aan een kenniskring, ook wel lectoraat genoemd. Dit is een groep onderzoekers (vaak docenten) die praktijkgericht onderzoek doen. Op dit moment zijn er in ons land circa 450 lectoren actief. Ruim 30 van hen zijn verbonden aan een hbo-v opleiding. De meesten begonnen hun loopbaan ooit als verpleegkundige.

Vernieuwingen

De eerste verpleegkundige lectoren startten 9 jaar geleden. Wat hebben zij de zorg zoal gebracht aan vernieuwingen? Een aantal voorbeelden op een rij, met daarbij de opmerking dat het slechts een greep is uit wat de lectoraten hebben voortgebracht aan producten en vernieuwingen:

Lectoraat Acute Intensieve zorg, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Lectoren: Lilian Vloet en Lisbeth Verharen
Vernieuwingen: Toolkit familiebegeleiding op de IC, diverse richtlijnen waaronder Richtlijn vooraankondiging en overdracht van ambulance naar SEH en Richtlijn sepsis bij volwassenen in de prehospitale en SEH-fase.

Lectoraat Algemene Gezondheidszorg: Ouderenzorg en Palliatieve zorg, Saxion Hogescholen

Lector: Hilde de Vocht
Vernieuwingen: leergang Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie, Kennisspiraal Algemeen Ziekenhuis (training voor verpleegkundige teams in methode om wegvloeien van kennis te voorkomen bij vertrek van ervaren verpleegkundigen).

Lectoraat Eerstelijnszorg, Hogeschool Rotterdam

Met ondermeer de lectoren: Mieke Cardol (disability studies), Marleen Goumans (ouderenzorg), Henk Rosendal (wijkzorg), Anneloes van Sta (transities in zorg).
Vernieuwingen: Academische werkplaats (samenwerking met instellingen voor dementiezorg in de regio, heeft ondermeer geleid tot voorlichtingsmateriaal en 6 handleidingen voor ROC docenten), Op eigen benen vooruit (toolkits voor de begeleiding van chronisch zieke jongeren in de overgang van kinder- naar volwassenenzorg , SeCZ TaLK (bordspel om met jongeren met chronische aandoeningen of lichamelijke beperkingen te praten over relaties, intimiteit en seks).

Lectoraat palliatieve zorg, ethiek en communicatie, Hogeschool Windesheim

Lector: Anne-Mei Thé
Vernieuwingen: Alzheimer Experience (interactieve website die de bezoeker verplaatst naar de belevingswereld van mensen met dementie en hun naasten).

Lectoraat Antroposofische gezondheidszorg, Hogeschool Leiden

Lector: Erik Baars
Vernieuwingen: Consumer Quality-Index Antroposofische Gezondheidszorg eerste lijn (gevalideerde vragenlijst voor het meten van cliëntervaringen), Handboek antroposofische onderzoeksmethoden.

Lectoraat Chronisch zieken, Hogeschool Utrecht

Lector: Marieke Schuurmans
Vernieuwingen: ISAR-HP vragenlijst (bedoeld voor het meten van het risico op functieverlies bij ziekenhuisopname van oudere patiënten), Rodevlaggeninstrument (checklist waarmee thuiszorgmedewerkers medicatieproblemen vroegtijdig kunnen signaleren).

Lectoraat GGZ-verpleegkunde, Hogeschool Inholland

Lector: Berno van Meijel
Vernieuwingen: diverse richtlijnen en protocollen waaronder Richtlijn Het verminderen van agitatie bij dementerende ouderen en Richtlijn Effectief omgaan met suïcidaliteit bij patiënten met schizofrenie of een aanverwante psychotische stoornis.

Lectoraat Langdurige zorg, Hogeschool Arnhem en Nijmegen

lectoren: Rob van de Sande en Marian Adriaan
Vernieuwingen: E-learningmodules Signalering Ouderenmishandeling, multiprofessionele minor Gerontologie en Geriatrie in de Praktijk.

Voor een overzicht van alle lectoraten in Nederland zie: www.lectoren.nl

Verruim uw verpleegkundige visie op het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres vindt plaats op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. Schrijf u nu in!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.