Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie?

Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? In dit artikel vind je het antwoord.
ANP-1000_13544246.jpg

Euthanasie

Bij euthanasie is het doel van de medische handeling het overlijden van een terminale patiënt. Bij euthanasie, levensbeëindigend handelen, moet de arts een gedetaillerde procedure volgen. Zo moet de patiënt een wilsverklaring ondertekend hebben, waarmee hij of zij aangeeft euthanasie te willen. Ook moet er sprake zijn van uitzichtloos lijden voor de patiënt, en moet de arts altijd een collega-arts raadplegen over de situatie. Het is ook altijd de arts die euthanasie uitvoert. Verpleegkundigen en verzorgenden mogen nooit euthanasie uitvoeren. Wel mag een verpleegkundige de voorbereidende handelingen treffen, zoals een infuus met zout (NAcl) of zoet water aanhangen. Het toedienen van het dodelijke middel (euthanaticum) is voorbehouden aan de arts.

Palliatieve sedatie

Palliatieve sedatie is geen euthanasie. Bij palliatieve sedatie wordt een terminale patiënt in slaap gebracht en krijgt deze een sedativum (bv. Midazolam, aangevuld met bv. morfine tegen pijn en benauwdheid), met als doel lijdensverlichting. Ook verzorgenden, bijvoorbeeld in verpleeghuizen, dienen onder toezicht van een verpleegkundige en in opdracht van de arts deze medicatie toe. Palliatieve sedatie is normaal medisch handelen: het doel van de behandeling is bestrijding van lijden en pijn, en geen levensbeëindiging.

Medicatie
Meer weten over medicatie? Bekijk het dossier medicatie>>>

Advies voor de familie bij palliatieve sedatie en euthanasie

Het advies voor verpleegkundigen en verzorgenden is de familie altijd duidelijk te informeren over het doel van een behandeling. Gaat het om euthanasie (en dus om levensbeëindiging) of om palliatieve sedatie en dus om pijnbestrijding.

In dit dossier vind je nieuwsberichten en achtergronden over palliatieve sedatie.
Meer artikelen over palliatieve sedatie>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.