Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat staat verpleegkundigen te wachten in 2017?

Voor alle collega's die zich afvragen wat 2017 in petto heeft voor verpleegkundigen: een greep uit de verwachte ontwikkelingen.
2017.jpg
Foto: Fotolia

Tekort aan verpleegkundigen

Volgens directeur Sonja Kersten van beroepsvereniging V&VN is het grootste probleem in de verpleging op dit moment het toenemende tekort aan verpleegkundigen. ‘Dat begint op veel plekken nijpend te worden.’ V&VN probeert in het nieuwe jaar meer zicht te krijgen op de omvang van de tekorten. ‘Ik vind het belangrijk dat we onze eigen doorstroommogelijkheden optimaliseren. Die nieuwe beroepsprofielen moeten hun plek krijgen binnen opleidingen en in het werkveld via functieprofielen. Het is heel belangrijk dat we in alle sectoren een optimale personeelsmix nastreven, afgestemd op zorgvraag en –behoefte.’ Meer plannen van Sonja Kersten voor volgend jaar. 

Tekort aan stageplaatsen

Ondanks het zorgwekkende tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, blijft de numerus fixus vanaf schooljaar 2017-2018 nog voor zes van de zeventien hbo-v’s van kracht. Ook op veel mbo-opleidingen blijft er een studentenstop. Hans Aerts, voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV): ‘Het gebrek aan kwalitatief goede stageplaatsen is daar de belangrijkste reden voor die numerus fixus. Dat blijft ook voor de scholen die komend jaar géén selectie hanteren, een grote uitdaging.’ 

Verkiezingen Tweede Kamer

Op 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dat de zorg daarbij een belangrijk thema gaat worden, staat als een paal boven water. Uit een recente steekproef van de Ipsos Politieke Barometer onder 1054 stemgerechtigde Nederlanders bleek dat maar liefst 50 procent vindt dat de partij van hun voorkeur aandacht moet besteden aan gezondheidszorg. Vooral kiezers met een voorkeur voor SP, CDA en PvdA vinden dat hun partij zich met zorg moet bezighouden. Weet jij al wat je gaat stemmen?

Cao’s en arbeidsomstandigheden

De inkt van het onderhandelaarsakkoord van de cao vvt is nog maar net droog, of er wordt alweer gesteggeld over de volgende cao: die van de algemene ziekenhuizen. Deze loopt morgen af. De bonden zijn sinds half december bezig met onderhandelen. ‘Belangrijk punt voor deze cao is wat ons betreft de betaling van onregelmatigheidstoeslag (ORT) over het verleden,’ aldus Rolf de Wilde van beroepsorganisatie NU’91. ORT over verlofuren in de toekomst is voor medewerkers in de ziekenhuizen in de vorige cao al geregeld.

Beroepsprofielen en onderscheid mbo-hbo

Het wachten is al een tijdje op de praktische uitvoering van de beroepsprofielen, en het formele onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen dat daaruit voortvloeit. Volgens Directeur Sonja Kersten van V&VN gaat dit traject in 2017 sowieso navolging krijgen. ‘Vorig jaar januari heeft de Stuurgroep onder leiding van Doekle Terpstra het plan aangeboden aan minister Schippers. Daarna moest nog veel worden uitgewerkt, zoals een overgangsregeling voor ‘zittende’ verpleegkundigen, de vertaling van de beroepsprofielen naar functieprofielen en HR-beleid, de vertaling van de beroepsprofielen naar opleidingsprofielen (hbo én mbo) en het uitwerken van voorbehouden handelingen.’ Op korte termijn wordt dit advies voor voorbehouden handelingen voor hbo-verpleegkundigen aan VWS aangeboden, aan de overgangsregeling voor zittende verpleegkundigen wordt nog gewerkt. De verwachting is dus dat hier in 2017 meer bekend over zal worden, maar op welke termijn blijft gissen. 

Evidence based practice 

Samen met IQ healthcare van het Radboudumc gaat V&VN dit jaar alle verpleegkundige kwaliteitsstandaarden uitpluizen op handelen waar geen wetenschappelijk bewijs voor is, of waarvoor juist evidence bestaat dat het geen of nauwelijks effect heeft. Meer over de ‘Beter-niet-doen’-lijst.

Herziene richtlijn neusmaagsonde

De herziene richtlijn neusmaagsonde is naar verwachting in 2017 gereed. Volgens de Inspectie wordt er nog steeds veel geausculteerd in plaats van de positie van de neusmaagsonde te bepalen aan de hand van de pH-meting. Daarom controleert de IGZ sinds 1 mei strenger op het verkeerd plaatsen van neusmaagsondes.  De nieuwe richtlijn wordt echter op een heel ander punt herzien. 

Werkdruk en minder regels

Bijna alle verpleegkundigen vinden de werkdruk te hoog en bij veel van hen leidde deze hoge werkdruk tot het maken van fouten, bleek in oktober jl. uit een onderzoek van het AVROTROS-programma Zorg.nu, in samenwerking met beroepsvereniging V&VN. Veel administratie en regeldruk zijn belangrijke veroorzakers van die werkdruk. Daarom krijgen succesvolle trajecten gericht op het verminderen van regeldruk – zoals Het Roer Moet Om-, navolging in 2017. V&VN zet zich het komende jaar extra in voor vermindering van de registratielast en roept verpleegkundigen op goed na te denken over wat ze registreren.

Lees de volledige vooruitblik over 2017 in Nursing januari.

3 REACTIES

 1. Als Mbo-er met post HBO-opleidingen werk ik in de ouderenzorg. Net als in ziekenhuizen is hier een enorm tekort aan Verpleegkundigen.
  Ik heb niks aan mijn aanvullende opleidingen gehad.
  Nog 5 jaar en dan ga ik met pensioen.
  Met veel bevlogenheid ben ik in de verpleging gegaan, maar hier is helaas nog maar weinig van over.
  Ziekenhuizen staan niet te wachten op MBO-ers zoals ik.
  Ik ben te duur.
  Kan boeken schrijven over wat ik meegemaakt heb, maar ben blij dat mijn kinderen niet voor dit vak hebben gekozen.

 2. Lees alle reacties
 3. tekort aan verpleegkundigen. Dat hadden wij, verpleegkundigen en verzorgenden nu al die tijd al aan zien komen. Maar nee, we lopen braaf achter de politieke (on) wil aan, , vergapen ons op steeds meer beperkende beroepsprofielen en denken de verzorgenden weg. We verknippen het vak in handelingen en protocollen met bevoegdheid beperkingen en staan dan verbaasd dat niemand meer weet hoe toegang te krijgen om de hulp te geven die nodig is. Het is nu wel duidelijk. 'De zorg' lijkt in de verste verte niet op wat ooit gezondheidszorg was. Buiten het systeem mogen we van de grond af aan opnieuw beginnen, Waar mensen adem halen, ziek worden en sterven….in de goot. Dank je wel beleidsmakers! De vrijheid en echte zorgzaamheid gloort aan de horizon. Gelukkig nieuw jaar!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.