Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zijn de observatiepunten van een verzorgende of helpende betreft medicijnen uitdelen?

‘Gelukkig gaat het meestal goed, maar cliënten krijgen niet altijd de juiste medicatie. Soms krijgen ze hun medicijnen in de verkeerde dosering. En soms zijn medicijnen niet goed voorgeschreven of worden ze verwisseld. Verder kunnen bijwerkingen van bepaalde medicijnen leiden tot gezondheidsproblemen.

 

Ook als je zelf geen medicijnen uitdeelt of toedient is het belangrijk om alert te zijn bij medicijngebruik. Zowel bij een juiste als onjuiste behandeling met geneesmiddelen doen zich onbedoelde en ongewenste effecten voor. Het komt voor dat klachten niet verminderen – zelfs verergeren –  en dat vervelende bijwerkingen ontstaan. Medicijnen kunnen het risico op vallen vergroten en eetgedrag beïnvloeden. In het ergste geval kan onjuiste medicatie de dood tot gevolg hebben.

 

Wees daarom alert! Je hoeft geen arts te zijn om een aantal symptomen en bijwerkingen van juist of onjuist medicijngebruik te herkennen.

  • Heeft je cliënt last van onverklaarbare misselijkheid, braken of diaree? 
  • Heeft je cliënt huiduitslag?
  • Is je cliënt ineens minder mobiel?
  • Is je cliënt in korte tijd afgevallen of aangekomen? 
  • Overziet je cliënt zijn/haar medicijngebruik niet meer?

 

Is het antwoord ja, trek dan aan de bel.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.