Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Wees zuinig op schaars ziekenhuispersoneel’

Ziekenhuizen moeten een beter personeelsbeleid gaan voeren om medewerkers die schaars zijn te behouden.
'Wees zuinig op schaars ziekenhuispersoneel'

Dit blijkt uit onderzoek van Vera Meeusen, manager van de afdeling Interne Geneeskunde in het UMC Utrecht en oud anesthesie-verpleegkundige.

Verpleegkundigen willen stoppen
Een groot aantal ziekenhuizen kampt met een chronisch personeelstekort. De kwantiteit en de kwaliteit van de zorg staan daardoor onder druk en ziekenhuizen werven noodgedwongen personeel via detacheringsbureaus en in het buitenland. Bovendien bleek vorig jaar uit onderzoek van Nursing en EenVandaag dat bijna 60 procent van de verpleegkundigen overweegt het vak te verlaten.

Psychosomatische symptomen van burn-out 
Meeusen baseerde haar studie in eerste instantie op een groep waar de tekorten extreem groot zijn: de anesthesiemedewerkers. Daarvan bleek de helft last te hebben van twee of meer psychosomatische symptomen die een voorspellende waarde voor burnout hebben, zoals tekenen van uitputting en ziekteverzuim. Dat is vijf maal zoveel als in de algemene werkende bevolking. Deze anesthesiemedewerkers zijn logischerwijs minder tevreden met hun werk dan collega’s zonder deze eigenschappen. Meeusen: ‘Vooral oudere anesthesiemedewerkers hebben hier last van. Net als vrouwelijke anesthesiemedewerkers die in hun privéleven vaak grote verplichtingen hebben.’

Het werkklimaat
Op basis van de antwoorden beschrijft Meeusen vier factoren die sterk bijdragen aan de arbeidstevredenheid van medewerkers in de zorg: carrière en beloning; de relatie met de leidinggevende; de inhoud van het werk; en de sociale omgeving in het werk. Het werkklimaat hangt van vijf zaken af: erkenning, mogelijkheden tot verdere ontwikkeling, leren en groeien, vaststelling van duidelijk doelen en vooruitgang.

Personeelsverloop
Meeusen pleit voor een krachtiger personeelsbeleid in ziekenhuizen, gericht op het beperken van ongewenst personeelsverloop. Medewerkers in de zorg moeten de kans krijgen om door te groeien naar functies met meer medische verantwoordelijkheden. ‘Medisch specialisten zijn duur en moeten vooral doen waar zij goed in zijn. Maar gespecialiseerde medewerkers in de zorg – zoals gespecialiseerde verpleegkundigen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, nurse practitioners en physician assistants – verrichten steeds meer taken in de zorg. Die trend moeten we versterken.’ Het betekent dat onderwijs in ziekenhuizen moet veranderen. Dat moet erop gericht zijn medewerkers te stimuleren tot het uitvoeren van nieuwe taken. Deze ‘taakverschuiving en taakherschikking’ kan bijdragen aan efficiëntere en betaalbare zorg.

Vera Meeusen promoveert op 6 december aan het UMC Utrecht.

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

8 REACTIES

 1. personeelstekort? Dacht ik ook, toch zijn er hier in de buurt 3 ziekenhuizen waar het personeel met een jaarcontract allemaal weg moeten.Het gaat over honderden banen. Niet te geloven dat er nog meer gepresteerd moet worden met minder handen aan bed.Nooit gedacht dat ik me in de gezondheidszorg bang moest zijn om mijn baan te verliezen.

 2. Lees alle reacties
 3. Een belangrijke reden voor verzuim en plotseling ontslag is een conflict op het werk. Iemand zegt iets wat verkeerd wordt begrepen; de reactie leidt tot verkeerde woorden of een dwarse mail. Hoe dan ook, je zit er plotseling midden in en het kan iedereen gebeuren. De oorzaak kan verschillen maar een conflict gaat niet vanzelf weg, vaak ook niet door een structuuroplossing. Te weinig aandacht van de leiding voor conflictachtige situaties leidt tot een negatieve spiraal die voor mensen, voor teams en voor managers erg belastend is. Zeker bij groeiende behoefte aan zorgmedewerkers en de vergrijzing is het van belang de goede medewerkers te behouden. Dat kan als leidinggevenden meer conflictvaardig worden. En schakel op tijd een professionele conflictbemiddelaar in als vechtende mensen er niet meer uit komen. Enkele gesprekken met de (interne) mediator- en een fractie van de vervangingskosten verder, is de communicatie hersteld, hebben de partijen in het conflict nieuwe afspraken gemaakt en kunnen mensen weer aan de slag.
  Oplossingen liggen nooit in het verleden, altijd in de toekomst.

 4. Personeel nodig?? Personeel genoeg instellingen moeten echter mensen wel de kans geven om een degelijke opleiding te kunnen volgen of om ervaring op te kunnen doen. Er moet meer gekeken worden naar de pas gediplomeerde en verpleegkundige in opleiding bij de verschillende ROC’s zeker in zeeland en noord brabant, deze krijgen namelijk naar mijn idee veel te weinig kansen om een leuke baan te krijgen terwijl zij zeer graag zouden willen.
  Instellingen staren zich met vacatures alleen maar blind op zeer ervaren personeel of gespecialiseerd verpleegkundig begin bij de basis en dan komt de rest ook goed, dan heb je keuze uit de beste!!

 5. Ik denk dat de kern van wat er gezegd wordt, wel heel belangrijk is: namelijk dat er aandacht besteeds wordt aan goed personeelsbeleid, zodat personeelsverloop en ziekteverzuim omlaag kunnen.
  Of ‘m dat dan alleen in doorgroeimogelijkheden zit, betwijfel ik. Dat hangt er maar net van af wat iemand nastreeft: lekker in je vel zitten op je werk en zorg verlenen waar je trots op kunt zijn kan ook op huidige werkplek. Voor mij zou 10 jaar op 1 plek echt niet werken, maar voor een ander wel.
  Wat geeft het? Het gaat erom dat je vanuit je passie kunt werken en het kunt combineren met thuis. En teveel diensten, of te weinig collega’s of ‘zwijgzaam volgen’ en dat soort dingen doen denk ik echt geen recht aan werken vanuit passie.
  Dat is natuurlijk oud nieuws – en er zijn werkgevers (ja, ook in de zorg) die hier wel rekening mee houden. Maar helaas is kennelijk nog niet overal helder hoe ziekteverzuim en personeelsverloop naar beneden kan. En als het simpel was, was het vast al overal geimplementeerd.
  Luuk, wat betreft het geld: natuurlijk speelt dat mee. Is zelfs belangrijk! Efficient en betaalbaar zijn niet vies. Punt is, waar wordt het geld aan besteed? Aan overhead? Aan het grote percentage ziekteverzuim? Aan opleiding? Aan de zorg zelf? En in hoeverre hebben we daar als plegen goed zicht op…? Is goed personeelsbeleid niet ook kijken naar oorzaken van het verloop en verzuim? Ik heb er geen verstand van hoor 🙂
  Maar nog een vraag: in hoeverre heeft iedere werknemer niet ook mogelijkheden om te zorgen dat het ‘heilig vuurtje’ van waaruit we willen werken blijft branden? Of om tegen bepaalde gang van zaken in te gaan omdat het onacceptabel is wat er gevraagd wordt? (in plaats van doorgaan tot we erbij neervallen…)

 6. Demotiverend onderzoek …. Het gaat om individuen die alsmaar vooruitstrevend zijn, carriere willen maken. Het gros wil gewoon voldoende tijd en middelen hebben om patienten/clienten te verzorgen in de breedste zin van het woord zorg.
  Aan ieder vak zitten grenzen, ook in de zorg. Met technische vaardigheden is de top vaak sneller bereikt dan op management niveau. In principe kan een Alfahulp doorgroeien naar een directie functie, realistisch is dit echter niet. In de top zitten veel minder functies dan aan de basis, carriere mogelijkheid is daarom beperkt voor enkelingen. De aandacht die doorgroeien, ontwikkeling, vooruitgang en carriere maken krijgen is een irreel beeld van de laatste jaren om het vak aantrekkelijk te maken. Management technisch wel begrijpelijk, het creeren van een zwijgende en volgzame groep ten faveure van een enkeling ..

 7. Het draait weer op geld uit!
  Ab Klink gaf ook eerder aan dat er meer in opleiding en groeimogelijkheden geinvesteerd moest worden. Maar hij wilde niet aan een loonsverhoging beginnen.
  Vind maar eens iemand die opleidingen gaat volgen, meer verantwoordelijkheden op zich gaat nemen…. Voor het zelfde loon als hij of zij nu krijgt!
  Die vind je niet!
  Beleid in ziekenhuizen moet efficienter. Ik geloof dat dit mogelijk is! Als je ziet hoe vaak er patienten op een duur ziekenhuisbed liggen terwijl ze met ontslag mogen maar er geen gepaste plek elders is! Dat kost onnodig geld!
  Daarnaast zie ik nog steeds regelmatig onverzekerde mensen die enorm veel geld kosten en die weten dat ze toch wel geholpen worden!
  Er valt zeker te besparen! De gedetacheerden die worden ingehuurd kosten ook zakken met geld. Wanneer die geld bij het loon van gewone verpleegkundigen wordt gevoegd, maak je het vak weer aantrekkelijker.

 8. Eureka….
  Als we nu eens zouden beginnen met personeel in de zorg “gewoon” fatsoenlijk de tijd te geven voor de taken die ze moeten uitvoeren, zodat men met een tevreden gevoel en goed geweten naar huis kan aan het eind van de dienst.
  Dat vergt middelen ja, maar bovenal een grondige verandering in basishouding en visie op zorg, zowel bij de uitvoerders als beleidsmakers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.