Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Weg met de doorgeslagen verantwoordingsdrift’

Verpleegkundige Jenny Elbertsen is kandidaat voor de Tweede Kamer. Zij staat op plaats 65 van de VVD-kandidatenlijst. Elbertsen hekelt doorgeslagen bureaucratie, maar ziet ook leuke kansen voor verpleegkundigen.
1-jenny-elbertsen-vvd-272x272.jpg

Jenny Elbertsen (43) werkte een jaar als leerlingverpleegkundige in het ziekenhuis en vier jaar als verpleegkundige in de GGZ. Daarna werkte ze een aantal jaren in de jeugdzorg met jongeren met randpsychiatrische beperkingen en met kinderen met sociaal-emotionele problematiek. Tot voor kort werkte ze als leidinggevende in de GGZ.

U bent BIG-geregistreerd. Wat doet u met uw verpleegkundige kennis?

Ik sta ingeschreven in het BIG-register als niet-praktiserend. Ik heb de oude B-opleiding gedaan en van de A-opleiding alleen het theoretische deel. Ik ben nu leidinggevende en coach medewerkers, onder wie verpleegkundigen. Voor hen is het fijn dat ik weet waarover ze het hebben. Ik heb ervaring op de werkvloer en begrijp hoe het is om met psychiatrische patiënten te werken.

Dit interview is onderdeel van de serie verkiesbare verpleegkundigen van 2017.

Hoe belandde u in de politiek?

Ik merkte dat de politiek veel invloed heeft op het werk. Toen de overheid begon met harmonisatie van wet- en regelgeving in de zorg, was ik trajectleider bij het Leger des Heils. In die periode was ik steeds meer tijd kwijt aan bureaucratie. Ik zou juist meer rust en autonomie willen voor de zorgverleners. Verpleegkundigen zijn goed opgeleide mensen en die moeten hun werk kunnen doen. Zet verpleegkundigen niet alleen in als verlengstuk van de arts. Maak gebruik van hun eigen deskundigheid en je kunt de zorg beter organiseren. Ook cliënten hebben last van beleid dat niet goed in elkaar zit. Die zaken wil ik graag voor ze regelen. In de GGZ werk je bijvoorbeeld met zorgwaartepakketten. Maar die geven zorgverleners de perverse prikkel om een diagnose te geven. Dan krijg je situatie dat je een patiënt moet wegsturen om eerst een ‘sticker’ te halen bij een psychiater. Ik vind het zo naar dat een diagnose allesbepalend kan zijn. Ik kijk liever naar de mogelijkheden. Mijn keuze voor de VVD heeft dan ook te maken met de vrijheid om eigen keuzes te maken. Bij de VVD draait het om wat mensen zelf kunnen. Dat je zelfstandig kunt zijn en ruimte hebt om zelf invulling te geven aan je leven. 

Waarom wilt u de landelijke politiek in?

De Tweede Kamer is de plek waar wetten en regels worden bedacht. En dan mag er best iemand zijn met ervaring in de zorg. Ik wil kijken hoe we ervoor zorgen dat de professionals en cliënten aan zet zijn. Er gaan ook wel eens verhalen rond over de situatie van één patiënt en dan ‘moet’ er een wet aangepast worden. Dan is het goed als er verpleegkundigen in de Kamer zitten die weten: dit is een incident en niet tekenend voor de alle zorg. Ik zou in de Kamer ook een lans willen breken voor de zorg. Het lijkt soms net of de zorg een groot drama is. Maar dat beeld doet geen recht aan de bevlogenheid en liefde in de sector. Ik zou liever kijken naar een verstandige manier om geld uit te geven in de zorg, gebaseerd op instellingen waar het goed gaat. En waar het management en bestuur hun werk goed doen. Net als de handen aan het bed.

Verkiezingsprogramma VVD
Wat heeft de VVD in petto voor verpleegkundigen en de zorg? Nursing zette de highlights uit het verkiezingsprogramma op een rij. Lees meer >>

Wat vindt u op dit moment een belangrijk probleem voor verpleegkundigen?

De verpleegkundigen die ik spreek vinden dat zij te veel bezig zijn met coördineren en te weinig met het primaire proces, oftewel de dingen waar ze het beste in zijn. Het lijkt me daarom goed om een aantal zaken en formulieren te standaardiseren. Zorgverleners hebben nu last van een doorgeslagen verantwoordingsdrift. Ik vind het belangrijk dat je verantwoordt waar je gemeenschapsgeld aan uitgeeft. Maar als je daardoor een registratiesysteem krijgt met bijvoorbeeld 86 verschillende codes, dan gaat het te ver.

Bent u dan ook voorstander van zelfstandige bevoegdheden voor hbo-v’ers?

Daar weet ik nog niet genoeg van. Maar in de GGZ maakte ik mee dat sociaal psychiatrisch verpleegkundigen op een gegeven moment taken van psychiaters mochten overnemen. Dat schakelde lekker. Zij kregen ook een gedelegeerde bevoegdheid om bepaalde medicijnen voor te schrijven voor cliënten. Voor de cliënt bleek het prettig om maar met één persoon te maken te krijgen. Ik kan mij voorstellen dat zulke bevoegdheden ook kunnen werken voor andere verpleegkundigen zoals COPD-verpleegkundigen. Mits zij natuurlijk voldoende geëquipeerd zijn.

Wat gaat goed voor verpleegkundigen?

Wat mij fijn lijkt voor verpleegkundigen is het proces van decentralisatie, dus dat de zorg dichter bij het huis van de cliënt komt. Dat biedt veel mogelijkheden voor verpleegkundigen die zich verder willen ontwikkelen. Je hoeft niet per se manager te worden. Er komen steeds meer leuke kansen om je in de breedte te specialiseren. Kijk bijvoorbeeld naar de wijkverpleegkundige, die mag nu zelf indiceren. Ook vind ik het gaaf dat de ontwikkeling van praktijkondersteuners op gang komt. Reumapatiënten kunnen bijvoorbeeld bij een reumaverpleegkundige terecht in plaats van bij een arts. Met deze verpleegkundigen kun je deskundigheid dichtbij huis organiseren.

Waarom moeten verpleegkundigen straks op u stemmen?

Omdat ik de werkvloer ken. Ik heb van laag tot hoog niveau in de zorg gewerkt, onder andere als verpleegkundige. Ik weet hoe het eraan toe kan gaan. Ik heb ook te maken gehad met bijvoorbeeld agressie en weerstand. Niet alleen van patiënten, soms ook van artsen. In Den Haag kan ik het verhaal van de werkvloer vertellen. En ik ken de regelingen en financiering van de zorg. Ik weet dat verpleegkundigen hun eigen autonomie en eigen handelingskader nodig hebben. Daar zal ik me voor inzetten in de Tweede Kamer. 

Dit zijn de verkiesbare verpleegkundigen van 2017
Deze verkiezingen kun je op vijf BIG-geregistreerde verpleegkundigen stemmen bij de politieke partijen CDA, D66, VVD, PVV en Nieuwe WegenWie zijn deze verpleegkundigen? >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.