Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wereld Diabetesdag draait om kind

Kinderen en diabetes is het thema van Wereld Diabetesdag 2007 op woensdag 14 november. Niet zonder reden.

Wereldwijd is diabetes (suikerziekte) de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen en jongeren. Zelfs peuters lopen gevaar. De risico’s zijn groot omdat de aandoening vaak laat of niet wordt herkend, soms pas op het moment dat sprake is van ernstige complicaties.

Peuters
Veel kinderen in ontwikkelingslanden overlijden aan suikerziekte omdat insuline veelal niet verkrijgbaar is. “Geen kind mag aan diabetes overlijden”, is dan ook de inzet van de campagne van deze Wereld Diabetes Dag.

Het aantal kinderen met diabetes in de schoolgaande leeftijd groeit jaarlijks wereldwijd met 3 procent. Bij peuters ligt dat percentage zelfs op 5 procent. Volgens de organisatoren van World Diabetes Day krijgen naar schatting jaarlijks 70.000 kinderen onder de vijftien diabetes. Dat betekent dat er iedere dag tweehonderd zieke kinderen bij komen.

Schoolprestaties
Suikerziekte heeft grote gevolgen voor kinderen. Het innemen van medicatie, het meten van bloedsuikers en het feit dat ze niet zomaar alles mogen eten heeft grote impact op hun leven. Bovendien heeft de aandoening invloed op de ontwikkeling van een kind, de schoolprestaties en sociale activiteiten, zoals uitgaan.

International Diabetes Federation

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.