Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wereldgezondheidsdag: aandacht voor antibiotica resistentie en peroneelstekort zorg

De toenemende antibioticaresistentie bij mensen is zeer zorgelijk, zo waarschuwt de WHO op wereldgezondheidsdag. In Nederland vraagt ondermeer VenVN aandacht voor de wereldwijde personeelscrises in de zorg.
word health day

 

Op wereldgezondheidsdag, ieder jaar op 7 april,  vraagt de World Health Organization aandacht voor gezondheid en ziekte in de wereld.

 

Multiresistente tuberculose

Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem.Afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld 440.000 gevallen van multiresistente tuberculose gerapporteerd in 69 landen.  De toenemende resistentie leidt er toe dat behandelingen langer duren, kostbaarder zijn en dat mensen meer risico lopen te overlijden als gevolg van een infectie.

 

Stappenplan

De WHO heeft een stappenplan geformuleerd waarmee nationale overheden en de instanties waarmee zij samenwerken, de gevolgen van antibioticaresistentie kunnen aanpakken. Deze behelsen ondermeer investeren in laboratoria voor onderzoek en ‘surveillance’ en het weloverwogen en adequaat gebruiken van de antibiotica. Zaken die in Nederland vanzelfsprekend zijn, maar in veel ontwikkelingslanden niet.

 

Tekort zorgpersoneel
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland vraagt op deze dag aandacht voor de tekorten aan zorgverleners en de ongelijke spreiding van zorgverleners over de wereld.

‘Dat leidt in vooral ontwikkelingslanden tot slechte toegang tot zorg. Ook in Nederland zijn de personeelstekorten al zichtbaar en volgens ramingen zullen deze tekorten alleen maar verder oplopen’, aldus VenVN. De beroepsvereniging wijst op de gedragscode die alle lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben aangenomen over het internationaal rekruteren van zorgpersoneel. Met deze gedragscode worden werkgevers opgeroepen om geen personeel actief uit ontwikkelingslanden te werven, maar juist te investeren in het opleiden van zorgpersoneel in eigen land.

 

Bron: WHO / VenVN

Redactie TvZ – Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.