Verpleegkundigen werkzaam in een UMC krijgen structureel loonsverhoging, hun ORT wordt tijdens hun vakanties doorbetaald en moeten sneller een vast contract krijgen. De belangrijkste punten van de nieuwe cao UMC’s op een rij.
De nieuwe cao UMC’s heeft een looptijd van 1 april 2015 tot 1 januari 2018. Download hier het volledige onderhandelaarsakkoord.
1. Loonsverhoging en tweemaal een eenmalige uitkering
Er is een structurele loonsverhoging van in totaal 3 procent afgesproken en er vindt tweemaal een eenmalige uitkering plaats;
– De eerste van 0,8 procent over jouw bruto salaris met een minimum van 350 euro als je fulltime werkt. Dit bedrag wordt berekend over jouw salaris van de maand april, en wordt uitgekeerd met het salaris van augustus 2015.
– Daarnaast krijg je in 2016 een eenmalige uitkering van 200 euro bij het salaris van januari.
2. Eindejaarsuitkering komt al in november
‘December is voor de meeste mensen een dure maand,’ aldus cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91. ‘Dus komt de eindejaarsuitkering voor medewerkers in de UMC’s bij het novembersalaris op, in plaats van pas eind december.’
3. Verbeteringen voor stagiairs
Ook de stagevergoedingen gaan met 3 procent omhoog, net als de salarissen van de vaste medewerkers. Ook worden reiskosten van stagiairs aangevuld als ze geen ov-jaarkaart hebben, of alleen een weekendkaart hebben terwijl ze doordeweeks werken.
4. Geen verbod op nulurencontracten
De mogelijkheden voor nulurencontracten en min/max-contracten worden beperkt. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen de ziekenhuizen deze nog toepassen. Rolf de Wilde: ‘NU’91 is geen voorstander van een verbod op nulurencontracten, zoals de andere bonden willen. Het doel van inperken nulurencontracten is wat ons betreft dat er geen vaste formatie ontstaat op basis van dit soort contracten, maar in gevallen van ziekte of vervanging moet het natuurlijk gewoon kunnen.’
5. Wel méér vaste contracten
Daarnaast gaan universitaire ziekenhuizen meer vaste contracten aanbieden. Bij de omzetting van huidige tijdelijke dienstverbanden met een minimum en maximum aantal uren naar een dienstverband voor onbepaalde tijd wordt een vast aantal werkuren per jaar en gemiddeld per week afgesproken.
6. ORT wordt tijdens vakantie doorbetaald
Voor werknemers die onregelmatig werken is er afgesproken dat zij vanaf 1 januari 2016 tijdens verlofuren ORT gaan ontvangen. Dit betekent een extra verhoging van het salaris van zo’n 2 procent voor verpleegkundigen en overige werknemers die onregelmatig werken. Rolf de Wilde: ‘Dit werkt hetzelfde als ORT tijdens ziekte. Je krijgt het over het gemiddeld aantal uren dat jij in de 6 maanden daarvoor óók aan ORT hebt gekregen.’ Overigens is dit ook zo geregeld in de nieuwste cao Ziekenhuizen en de cao GGZ. In de cao VVT is daar nog geen sprake van.
7. Meer mogelijkheden om jonge zorgprofessionals te behouden na hun opleiding
Stel, je doet intern een opleiding in het UMC als verpleegkundige. Rolf de Wilde: ‘In de praktijk werd het steeds moeilijker om deze verpleegkundigen ná hun opleiding een contract aan te bieden. Vaak moesten ze na hun opleiding vertrekken om elders werk te zoeken. Maar dat is natuurlijk zonde. Daarom is in de nieuwe cao opgenomen dat men breder moet kijken om deze mensen wél te behouden voor de zorg. Je investeert ten slotte vier jaar in deze mensen, het is zonde als je die kwijt bent.’ Om voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt te zorgen, moet bijvoorbeeld worden gekeken naar mentorschapsregelingen, het stimuleren van langer doorleren of promoveren.

Heb je nog vragen over de nieuwe cao UMC’s? Stel je vraag aan Rolf de Wilde door een topic op Nursing Connect te plaatsen>>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account