Maak de griepvaccinatie niet verplicht in de zorg, maar investeer in het verspreiden van informatie over vaccineren, creëer bewustwording in het beschermen van kwetsbare patiëntengroepen. Dat adviseert een commissie het ministerie van VWS.
Staatssecretaris Blokhuis van VWS had de commissie gevraagd te onderzoeken of een verplichte griepprik in de zorg wenselijk is.
‘Te weinig draagvlak’
De commissie concludeert dat de griepvaccinatie verplichten niet verstandig is, mede vanwege het geringe draagvlak onder zorgverleners.
De vaccinatie verplicht maken roept vooral weerstand op onder zorgverleners omdat het ingaat tegen hun autonomie en omdat er te weinig bewijs is over de effectiviteit van het vaccin, schrijft de commissie in haar rapport.
Onderzoek
Dat er weinig draagvlak is voor een verplichte griepprik baseert de commissie mede op interviews met werkgevers en werknemers, en op de uitkomst van een online vragenlijst die door 1298 respondenten werd ingevuld, waaronder 897 zorgverleners (verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld artsen, verzorgenden, psychologen, verloskundigen).
‘Juridische bezwaren’
De griepprik verplicht maken stuit op juridische bezwaren, schrijft de commissie: zo’n verplichting lijkt in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De verplichting maakt inbreuk op grondrechten, terwijl de bescherming voor patiënten, zorgverleners en anderen ook met een verplichte griepvaccinatie niet volledig kan zijn, aldus de commissie.
‘Investeer in bewustwording’
De commissie adviseert te investeren in het verspreiden van informatie, zowel over de voordelen van vaccineren als over de beperkingen en mogelijke bijwerkingen. Ook het stimuleren van gesprekken over griepvaccinatie binnen de zorg is een van de adviezen. Zet in op bewustwording, geeft de commissie VWS als opdracht.
Daarnaast zijn volgens de commissie extra investeringen in hygiënemaatregelen nodig, net als gerichte inzet van gevaccineerd personeel bij risicogroepen tijdens het griepseizoen. Verder is voor meer bewustwording ook een betere informatieverstrekking aan patiënten en bezoekers belangrijk, schrijft de commissie.
Lees Interacties
Werk
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account