• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Werk De verpleegkundige

Liveblog #3 gesloten: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

Gepubliceerd op: 2 april 2020

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In deze liveblog vind je de laatste verpleegkundige informatie. Heb jij verpleegvragen over het virus? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.

> Veelgestelde vragen van verpleegkundigen + antwoorden 
> Overzicht van alle relevante RIVM-richtlijnen
> Overzicht van alle soorten mondneusmaskers en hun kenmerken
> Liveblog #1 vind je hier
> Liveblog #2 vind je hier

Dit liveblog is gesloten op 6 april. Hier vind je het nieuwe liveblog. 

 

Ruim 900.000 mondkapjes binnen uit China
4 april 2020

Vanochtend kwam er uit China weer een vracht binnen met 938.000 chirurgische maskers type IIR. Deze zijn inmiddels allemaal gekeurd volgens de richtlijnen van het @rivm en akkoord bevonden voor uitgifte. Goed nieuws voor de fantastische medewerkers in de zorg. pic.twitter.com/EfQOSQn6DW

— Martin van Rijn (@mjrijn) April 3, 2020

 


‘Groot deel coronapatiënten op IC krijgt later PICS’
4 april 2020

‘Naar schatting tot 80% van de coronapatiënten die langdurig in het ziekenhuis zijn beademd, lijdt straks aan het Post-Intensive-Care-Syndroom (PICS).’ Dat schrijft dagblad Trouw vandaag. Meer weten over PICS? Lees het artikel 7 vragen over PICS, nu tijdelijk ook voor niet-abonnees te lezen. Verpleegkundige Daphe Bolman lag zelf maandenlang op de ic en deelt haar tips met collega-verpleegkundigen.


Verpleegkundige Thomas start positieve actie #lachmetjeogen
3 april 2020

Thomas Groen wil met de actie #lachmetjeogen patiënten en collega’s een hart onder de riem steken in deze tijd van beschermende kleding en neusmondmaskers.


Blog wijkverpleegkundige Annemiek over het effect van coronamaatregelen: ‘Alle houvast valt weg’
3 april 2020

Annemiek beschrijft het leven van meneer Van Strijp. Hij heeft dementie en woont thuis met zijn vrouw. Zijn leven kabbelt voort met zelf gekozen ankerpunten. Maar dan verschijnt een onzichtbaar monster met een exotische naam: corona.


Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 1: ziektebeeld
3 april 2020

In deel 1 van deze serie over klinisch redeneren bij COVID-19: wat gebeurt er in het lichaam en welke symptomen zien we? Lees meer. 


Is een behandeling op de intensive care voor coronapatiënten wel altijd zinvol?
2 april 2020

Nu het aantal sterfgevallen onder coronapatiënten oploopt, dringt de vraag zich op of hoeveel zij te winnen hebben bij een ic-behandeling. Zes vragen over een dilemma. Lees dit artikel in De Volkskrant. 


Bij elke cliënt denkt de thuiszorger: breng ik het virus mee naar binnen?
2 april 2020

De wijkverpleging is flink versoberd sinds de corona-uitbraak. Om essentiële zorg te garanderen is één op de zes huisbezoeken inmiddels geschrapt. Thuiszorgers krijgen nauwelijks beschermingsmiddelen en voelen zich voor de keuze gezet: cruciale zorg bieden of besmettingsgevaar voor hun kwetsbaarste cliënten beperken? Lees dit artikel in De Volkskrant.


Tweede Kamer: ‘Kabinet moet psychische zorg verpleegkundigen regelen en herintreders proberen te behouden’
1 april 2020

Beide opdrachten aan het kabinet komen voort uit aangenomen moties in het Kamerdebat van 1 april. Voor psychische steun op dit moment zou bijvoorbeeld een buddy-systeem een optie kunnen zijn, suggereerden meerdere Kamerleden. De Tweede Kamer wil ook weten hoe nazorg wordt vormgegeven.

Omdat veel oud-verpleegkundigen nu weer in de zorg zijn gaan werken en ook na de coronacrisis de druk op de zorg groot zal zijn, moet het kabinet proberen deze zorgverleners voor langere tijd te behouden, vindt de Kamer. Lees meer.


‘Deze week verduidelijking verdeling en gebruik beschermende middelen’
1 april 2020

Er wordt gewerkt aan een richtlijn die duidelijker moet maken welk mondmasker voor welke zorghandeling nodig is, en waarin staat hoe de verdeling van beschermende middelen moet zijn in de verschillende ROAZ-regio’s. Deze richtlijn verschijnt deze week, beloofde minister De Jonge vanavond in een Kamerdebat.

Eerder meldde Nursing dat vakbonden en werkgevers oproepen voor een landelijke richtlijn ter bescherming van verpleegkundigen en andere zorgverleners buiten het ziekenhuis. Ook deze week verschijnt een protocol voor het nieuwe testbeleid waarbij ook zorgverleners buiten het ziekenhuis worden getest, aldus de minister.


‘Groeiende onrust over vermindering wijkverpleging’
1 april 2020

Onder cliënten in de wijk is veel onrust over het verminderen van de zorg als gevolg van de corona-uitbraak. Organisaties die opkomen voor patiënten, ouderen en mantelzorgers krijgen signalen ‘dat er eenzijdig, zonder goed overleg met de cliënt en betrokken mantelzorgers, besloten wordt om zorg te verminderen,’ schrijven ze in een verontruste brief aan de Tweede Kamer.


Gratis psychologische steun voor collega’s in vitale beroepen
1 april 2020

Een groep psychologen en coaches wil werkers in de vitale beroepen psychisch ondersteunen. Om hen te matchen is de site ‘We zijn er voor jou’ gestart. Lees meer.


Na 6 april ook zorgmedewerkers buiten ziekenhuis getest
31 maart 2020

Aanstaande maandag, 6 april, wordt gestart met het testen van zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis. Dat meldden minister-president Rutte en minister De Jonge tijdens een persconferentie vanavond. Daarnaast worden vaker serologische testen (immuniteitstesten) ingezet, om te bepalen wie inmiddels immuun is voor het virus ‘en dus weer aan de slag kan.’


‘Landelijke richtlijn nodig ter bescherming verpleegkundigen buiten ziekenhuis’
31 maart 2020

Er moet een landelijke richtlijn komen ter bescherming van medewerkers in de wijk en ouderenzorg. Vanaf vandaag voeren de vakbonden gesprekken met werkgeversorganisaties hierover. Lees meer. 



Teruggekeerd naar het vak vanwege corona? We zoeken jou

31 maart 2020

Voor een artikel zijn we op zoek naar een aantal bijzondere ‘corona-herintreders.’ Ben jij of ken jij een verpleegkundige die was gestopt met het vak, en die vanwege de coronacrisis weer (tijdelijk) terug is? Mail nienke.berends@bsl.nl met je contactgegevens.


Zorgmedewerkers steeds ongeruster om eigen veiligheid
31 maart 2020

Werknemers in de zorg worden met de dag ongeruster over hun eigen gezondheid en veiligheid nu het coronavirus zich steeds meer verspreidt. In een poll van FNV Zorg & Welzijn, onder ruim 5.600 zorgwerkers, geeft nog maar 30% aan zich veilig te voelen op de werkvloer. Lees meer.


Reanimatieraad: geen mond-op-mond bij COVID-19 patiënt
31 maart 2020

Pas geen mond-op-mondbeademing toe bij patiënten met COVID-19 (of vermoedens daarvan). Dat is het advies voor ziekenhuispersoneel van de Nederlandse Reanimatie Raad. Lees meer. 


Actiz en NU’91: test zorgpersoneel op corona
30 maart 2020

Brancheorganisatie ActiZ pleit ervoor om zorgpersoneel ondanks beperkte testcapaciteit toch te testen op het coronavirus. ‘Nu weet een personeelslid met een verkoudheid niet wat hij of zij moet doen’, licht bestuurslid Conny Helder toe op AD.nl. ‘Het zou een coronabesmetting kúnnen zijn. Als je ze laat testen kun je bepalen wie zichzelf thuis moet isoleren.’

Vakbond NU’91 onderschrijft het voorstel. Woordvoerder Michel van Erp in het AD: ‘Het is voor personeel in bijvoorbeeld verpleeghuizen emotioneel heel belastend om rond te lopen met het idee dat je anderen kunt besmetten. Dat gebrek aan zekerheid is zwaar.’


Corona: ‘Bied verpleegkundigen en artsen nú psychische nazorg’
30 maart 2020

Intensivist Ralph So uit Dordrecht roept zorgbestuurders op om nu te starten met de organisatie van psychische nazorg voor verpleegkundigen en artsen op IC’s. Lees meer.


NU’91 opent meldpunt tekort aan beschermingsmiddelen
30 maart 2020

De enquête invullen kan tot 2 april. NU’91 wil weten waar de grootste knelpunten zitten, zodat op 2 april deze signalen gedeeld kunnen worden in het geplande overleg met VWS. De vakbond berichtte vorige week dat werkgevers verpleegkundigen vragen te werken zonder veilige bescherming tegen het coronavirus.

 

Gepubliceerd op: 2 april 2020
Door: Nienke Berends

Thema:

De verpleegkundige

Tags:

De verpleegkundige

Lees Interacties

Geef je reactie Reactie annuleren

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Werk De verpleegkundige

Strand.
icon-De verpleegkundige

De verpleegkundige

3 vragen aan oncologieverpleegkundige Marry Versluis die zelf kanker heeft

icon-Collega’s

Collega’s

Liefde op de werkvloer | Inge & Rutger: ‘Wegduiken op de parkeerplaats’

icon-Collega’s

Collega’s

Liefde op de werkvloer | Patty & Jasper : ‘De vonk sloeg pas over via een datingapp’

icon-De verpleegkundige

De verpleegkundige

Talent Tessa: ‘Grenzen aangeven helpt je te focussen’

icon-De verpleegkundige

De verpleegkundige

Bijzondere werkplekken | Hans werkt offshore: ‘Verpleegkundig handelen bij windkracht 10’

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren