Bo vindt het prima dat veel geld wordt geïnvesteerd in de verbetering van de competenties van hbo-verpleegkundigen, maar vraagt zich af hoeveel geld er overblijft voor de mbo-v’ers.
De verpleegkundige advies raad (VAR) riep de organisatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis op duidelijker onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, ‘zodat overvraging van mbo-ers en onderbenutting van hbo-ers wordt voorkomen. Daarmee wordt een structuur neergezet waarbinnen verpleegkundigen voortdurend worden gestimuleerd en geïnspireerd. Dit alles om in de zorg een hoog niveau van kwaliteit en veiligheid te halen.’
Steeds meer afdelingen binnen ons ziekenhuis maken deze transitie inmiddels door. Het is voor iedere afdeling zoeken naar een juiste weg om de verandering zo goed mogelijk neer te zetten. Er is een speciaal projectteam dat afdelingen ondersteunt, en dat is gericht op verpleegkundig leiderschap.
Maar wat is verpleegkundig leiderschap eigenlijk? Bij ons wordt het door de VAR als volgt omschreven: ‘Leidinggevende en niet-leidinggevende verpleegkundigen op alle niveaus stimuleren, doceren en inspireren verpleegkundigen om excellente zorg te verlenen.’ In eerste instantie wordt dit verwacht van niveau vijf-collega’s. De komende drie jaar krijgen ze hierin allemaal scholing. Het is een programma waarin drie thema’s centraal staan:
– Klinisch redeneren
– Verpleegkundig proces

Welk probleem lossen we eigenlijk op met meer hbo-v’ers? Dat lees je hier (niet) >>>
Zoals al eerder gezegd zijn we goed op weg op onze afdeling. De transitie heeft zichtbaar vorm gekregen. Toch blijft er voor ons als niveau vier altijd een bepaalde onzekerheid meespelen. Hoe ziet de toekomst eruit? Er is gekozen voor deze veranderingen maar hoe ver gaan we hierin als de toekomstige evenwichtige verdeling rond is. Blijven onze taken dan hetzelfde of veranderen ze? Is het de niveau vijf die straks de betere gesprekspartner is naar de arts? Zijn wij als niveau vier straks communicatief niet sterk genoeg voor visites en MDO’s?
Eerder heb ik geschreven over het open communiceren; het blijft belangrijk dat wij betrokken blijven bij de veranderingen die zich afspelen binnen de functieomschrijvingen en taken van die niveau vijf. Wat gebeurt er op zo’n dag dat je als niveau vijf bent uitgepland? Wat wordt er allemaal besproken in een niveau vijf overleg? Want een niveau vier overleg bestaat niet.
Het is daarbij aan ons als niveau vier om te zorgen dat je weet hoe de veranderingen vorm krijgen en dat je op de hoogte bent van de gemaakte afspraken.
Het ziekenhuis doet grote investeringen voor al die niveau vijf collega’s. Ik vraag me af of er in de toekomst ook veel in ons wordt geïnvesteerd. Het doel is om op termijn 70 procent mbo- en 30 procent hbo-verpleegkundigen te hebben die gezamenlijk ‘excellente zorg leveren’.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account