‘In welk toetje heeft u vandaag trek? Chocolademousse of een puddinkje?’
Mijn patiënt mag kiezen uit een overheerlijk dessert. Dat mag ook wel, als je in het ziekenhuis ligt.
Maar hoe zit dat nou bij patiënten die diabetes mellitus hebben? Mogen zij ook een chocoladetoetje of een slagroomsoesje?
Pathofysiologisch gezien natuurlijk niet! Hun bloedsuiker schiet sowieso al de lucht in, omdat ze meestal minder mobiel zijn. En met zo’n toetje natuurlijk helemaal.
De patiënten vullen in het ziekenhuis zelf hun maaltijdvoorkeur in met behulp van een kaart. Wanneer het een dieet betreft staan bepaalde voedingsmiddelen er niet op of zijn deze keurig aangepast… zou je denken.
Niets is minder waar, zo vernam ik een tijdje geleden tijdens mijn dienst in het ziekenhuis. Ik vulde samen met een patiënt de voedingskaart in, omdat mevrouw het slecht kon lezen. Tja, retinopathie…
Ik wist niet wat ik zag toen ze de keuze had uit twee verschillende calorierijke toetjes. Er was geen andere keuze mogelijk. Bovenaan de kaart stond keurig vermeld ‘Dieet: diabetes’. Nou dat is te merken, dacht ik bij mezelf.
Ik wil absoluut niet zeggen dat een diabetespatiënt geen toetjes mag eten, maar een beetje letten op de calorieën kan toch geen kwaad? Ik bedoel, dat noem ik geen ‘Dieet: diabetes’. Sommige patiënten zijn heel bewust met hun dieet bezig en die hebben dan geen andere keuze als ze een toetje willen. Dat kan toch niet?!
Hoe is het in andere ziekenhuizen geregeld met het ‘Dieet: diabetes’? Is dat beleid ook te verwaarlozen of wordt er serieus aandacht aan besteed? Wat vind jij daarvan?
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account