De meldingen die binnenkwamen bij het meldpunt stagemisbruik zorgden voor veel beroering onder verpleegkundigen, ook op de sociale kanalen van Nursing. Nu de definitieve conclusies bekend zijn moeten werkgevers en onderwijsinstellingen snel met oplossingen komen tegen de hoge uitval, vindt vakbond FNV.
Definitieve cijfers
In de 2 maanden dat het meldpunt stagemisbruik open was zijn 2.045 meldingen binnengekomen bij FNV, van stagiairs, leerlingen en al afgestudeerde zorgverleners. Bijna 6 op de 10 is werkzaam of loopt/liep stage in de VVT, 13% in een ziekenhuis.
Van alle leerlingen en stagiairs die een melding deden, ruim 1.583, zegt ongeveer 15% gestopt te zijn met de opleiding. Nog eens 41% overweegt te gaan stoppen.
Verreweg de meeste meldingen, 80%, gaan over ingezet worden als volledige werknemer. Ook onvoldoende begeleiding was voor de meesten een reden om te melden.
Niet-bekwaam
Een derde van de melders zegt dat studenten verpleegkunde soms niet-bekwame handelingen moeten verrichten. Zo schrijft Maria dat ze tijdens haar stage in de thuiszorg ook werd ingezet voor complexe wondzorg, katheteriseren, sondevoeding en opiaten.
‘Niemand om op terug te vallen’
‘Ik heb de vraag een keer gesteld, wat als het me niet lukt? Op wie kan ik dan terugvallen? Hierop was het antwoord dat het me wel zou lukken en als dat niet zo was, dan was ik niet bekwaam genoeg om mijn stage te halen’, schrijft Maria.
‘Geen toezicht op sondevoeding’
Hans moest als leerling in het ziekenhuis net als andere leerlingen sondevoeding geven, zonder dat ze daarop getoetst waren. Als gevolg hadden meerdere patiënten een
maagzweer ontwikkeld, schrijft hij. ‘Er was namelijk geen toezicht en zo had niemand gezien dat wij, de leerlingen, de hoofdsteunen niet hoger hebben gezet tijdens deze handeling. Niemand had ons verteld dat dat moest.’
‘Voorkom nog hogere uitstroom’
Bestuurder FNV Zorg en Welzijn Cor de Beurs hoopt dat de conclusies uit het rapport partijen bewuster maken van de problemen op de stageplaatsen. ‘Werkgevers en onderwijsinstellingen moeten als verantwoordelijke partijen snel tot structurele oplossingen komen, om nog hogere uitstroom te voorkomen.’
Lees hier het rapport Meldpunt stagemisbruik in Zorg & Welzijn
Lees Interacties
Werk
Opleiding en deskundigheid
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account