De centrale loting voor numerusfixusopleidingen zoals verpleegkunde wordt vanaf het studiejaar 2017-2018 afgeschaft. In plaats daarvan gaan de onderwijsinstellingen studenten selecteren die een numerusfixusopleiding willen volgen.
Dat maakt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend. Zo wordt de kans groter dat de juiste student op de juiste plek komt. Bij de nieuwe, decentrale selectie wordt er ook gekeken naar eerdere onderwijsprestaties, persoonlijkheidskenmerken en motivatie van de aspirant-student. Bij de centrale loting golden alleen de eindexamencijfers als criterium.
Numerus fixus hbo verpleegkunde
Dit jaar werkten veel hbo-opleidingen verpleegkunde voor het eerst met een numerus fixus, en de meeste opleidingen verpleegkunde selecteerden al zelf. Caroline van Mierlo, directeur Instituut voor Verpleegkundige Studies aan de HAN en voorzitter van het landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV), vindt dat een goede ontwikkeling, vertelt ze in Nursing september. ‘Ja, hoewel het ook tegenstrijdig voelt. We kregen landelijk 30 procent meer aanmeldingen dan we konden aannemen. Maar we merken nu dat een numerus fixus en selectie studenten motiveert om goed over hun studiekeuze na te denken. Studenten die zich aanmelden voor verpleegkunde omdat ze het anders ook niet weten, die komen nu niet makkelijk door de selectie heen. Het is voor een opleiding natuurlijk fijn om die studenten te kunnen selecteren waarvan je verwacht dat ze de studie aankunnen en die geschikt zijn voor het beroep. Of het ook helpt om het aantal afvallers en afhakers terug te dringen, dat moeten we nog een jaartje afwachten.’

Overzicht hbo-v’s met numerus fixus
Bekijk hier een overzicht van alle hbo-v’s die met ingang van dit schooljaar een numerus fixus hadden>>>
Maximaal twee opleidingen
Voor de selectie worden enkele landelijke regels vastgelegd. Zo mogen studenten in een jaar aan maximaal twee numerusfixusopleidingen meedoen met de selectieprocedure. Dat kan ook dezelfde opleiding zijn op twee verschillende instellingen. Echter, voor Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde mag een student maar op één instelling meedoen met de selectieprocedure. Voor deze opleidingen schrijven zich structureel veel meer kandidaten in dan er plaatsen zijn. Studenten mogen in totaal maximaal drie keer meedoen aan een selectieprocedure voor een opleiding.
Vervroegde aanmelddatum
De landelijke aanmelddatum voor alle opleidingen met een numerus fixus wordt gezet op 15 januari. Studenten moeten dan uiterlijk 15 april horen of zij zijn aangenomen. Bij een negatieve uitslag kunnen zij zich dan nog voor 1 mei aanmelden bij een opleiding zonder numerus fixus.
Selectiecriteria
In aanvulling op bovenstaande landelijke regels stellen opleidingen selectiecriteria en selectieprocedures vast. Voor de studenten moeten deze criteria duidelijk zijn, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden op de selectieprocedure.
De afschaffing van de loting bij numerusfixusopleidingen is vasgelegd in de wet Kwaliteit in Verscheidenheid.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account