Wat vinden verpleegkundigen – en hun vertegenwoordigers – van de verkiezingsprogramma’s? We vroegen het een aantal van hen. Deel 1: Aart Eliens.
‘Iets waar ik vooral kritisch op ben is hoe sommige partijen spreken van ‘zorgprofessional’ in hun verkiezingsprogramma. Toen ik daar bij een bepaalde partij navraag over deed kreeg ik te horen dat daarmee helpenden, verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en artsen mee worden bedoeld.
Daar zit wat mij betreft precies het probleem. Het zijn verschillende beroepen waarbij specifieke maatregelen nodig zijn en geen generieke. De woorden helpende en verpleegkundig specialist komen in geen enkel programma voor. Een partij spreekt zelfs van ‘verpleger’. Dit sterkt mij in mijn overtuiging dat er niet veel te verwachten is van de politieke partijen.
Een aantal partijen wil iets doen aan de salarissen. Wat ze concreet willen doen varieert. De een spreekt van marktconforme salarissen, de ander van financiële compensatie van de inflatie, aansluiten bij de publieke sector, 10% extra voor zorgmedewerkers in de lagere schalen en aparte of concurrerende arbeidsvoorwaarden voor verpleegkundigen en verzorgenden. Daar is geen lijn in te ontdekken.
Verder valt me op dat alle partijen hun mond vol hebben van het verminderen van regeldruk en administratieve lasten. Maar wat willen ze eraan doen? Ook daar zit weer veel variatie in. De een noemt het schrappen van bureaucratische systemen, de ander maximaal 30% van de tijd aan verantwoording besteden, administratieve druk omlaag en minder verantwoording. Slechts 1 partij komt met een concrete maatregel om dit te bereiken: wanneer 1 nieuwe regel komt, 2 oude regels afschaffen.
Lees hier hoe andere verpleegkundigen denken over de verkiezingsprogramma’s
– Nursing-columnist en verpleegkundige in de wijk Jennifer Bergkamp: ‘Jaag verpleegkundigen niet de zorg uit’
– NU’91-woordvoerder Michel van Erp: ‘Als dezelfde partijen gaan regeren, verandert er dan wel iets?’
Een partij heeft wel een heel naïeve maatregel: maak geld vrij voor personele tekorten, neem meer personeel aan, laat mensen meer uren werken. Dan is er geen tekort meer, aldus deze partij.
Kortom: er zijn weinig concrete dingen te lezen in de verkiezingsprogramma’s. Er wordt nauwelijks iets gezegd over opleidingen of over het behoud van studenten. De partijen laten niet echt zien inhoudelijk erg betrokken te zijn bij de zorg. Ik vraag me dan ook serieus af wat we van ze kunnen verwachten.’
Aart Eliens is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en maakt zich sterk voor de verpleegkundige en de positionering van het beroep. Hij publiceerde hier boeken over, zoals het bekende Witboek Verpleegkunde waarin hij de mooie kanten van het beroep verpleegkundige beschreef.
We mogen trost zijn ons mooie vak. En of ik nu zuster word genoemd of Sandra of ……
Ik hoop dat onze verpleegkundigen, in de politieke partijen, een spin in het web van de politiek willen zijn. Ga naar de werkvloer en luister wat deze professionals hebben te vertellen. Op de werkvloer liggen vele oplossingen.
Als ik alle partijen hoor krijg ik de kriebels. Er worden weinig harde duidelijke woorden gesproken over hoe nu verder. Problemen signaleren wij maar de oplossingen …..
helemaal mee eens
Politiek staat ver van de arbeidsvloer
Hoe krijgen we meer personeel? En hoe behouden we die
Er is ook geen positief beeld van de verpleging .
Vroeger is alles beter nou nee maar er werd meer begeleiding en meer gezorgd voor de leerling
Je had een inservice opleiding daarin kreeg je een baan en een kamer, wat een goede start bleek vooral voor degene die liever werken dan leren en die groep is best hoog