Een verpleegkundige is doorgehaald in het BIG-register nadat hij van zeker 4 cliënten geld stal. Ondanks allerlei psychische problemen ging hij na zijn ontslag toch nog aan de slag in de zorg.
De diefstal werd ontdekt toen de zorginstelling waar de verpleegkundige werkte, vermoedens van familieleden onderzocht. De verpleegkundige nam in een periode van ongeveer een half jaar zeker 4.000 euro weg van 4 cliënten.
Hij pinde voor zichzelf terwijl hij deed alsof hij pinde voor cliënten. Ook hield hij geld achter dat bestemd was voor het kopen van producten of het boeken van een vakantie voor cliënten. Bovendien ontfutselde hij geld van bewindvoerders van cliënten.
Ontslagen
Tegen zijn werkgever zei de verpleegkundige dat hij persoonlijke problemen had die zijn functioneren beïnvloedden. Hij meldde zich echter af voor gesprekken daarover en reageerde niet meer op waarschuwingen. Op 7 juni 2018 werd hij ontslagen.
Gokproblemen
De verpleegkundige heeft gokproblemen sinds 2015, blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De instelling waar hij werkte tijdens de diefstal was daarvan niet op de hoogte. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de verpleegkundige na het eerste ontslag bij een thuiszorgorganisatie ging werken, waar hij tijdens zijn proeftijd zelf ontslag nam.
Psychotische klachten
De verpleegkundige kreeg daarna, in november 2018, een 9-daagse behandeling in een ggz-instelling vanwege suïcidaal gedrag. In februari 2019 werkte hij tijdelijk als begeleider in de gehandicaptenzorg. Daarmee begon hij nog vóór hij startte met een behandeltraject vanwege zijn gokproblemen en psychotische klachten.
Over zijn problemen en de diefstal speelde de verpleegkundige pas open kaart richting zijn nieuwe werkgever toen de inspectie daarop aandrong. De zorgorganisatie ontsloeg hem vervolgens.
Oordeel tuchtcollege
Als reactie op de tuchtzaak schreef de beklaagde in een brief dat hij nu in de transportsector werkt en misschien ooit weer in de zorg wil werken. Voor nu wil hij rust, de zaak afsluiten en door met zijn leven.
De verpleegkundige was niet bij de zitting om zijn huidige situatie toe te lichten. Daarom is niet te bepalen hoe groot de kans op herhaling is, schrijft het regionaal tuchtcollege. Mede daarom vindt het college het onverantwoord hem terug te laten keren als verpleegkundige.
Het verslag van het regionaal tuchtcollege over deze zaak staat hier.
Lees Interacties
Werk
Tuchtrecht
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account