Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers tegen nullijn in de zorg

Werkgeversorganisatie ActiZ is tegen het voorstel van het kabinet om de zorg gedurende twee tot drie jaar op de nullijn te zetten.

Dit laat zij via een persbericht weten. ‘Ten eerste omdat het onredelijk is om de medewerkers van de zorg op te zadelen met de rekening van de crisis. Ten tweede zorgt het voor een verslechtering van de arbeidsmarktpositie van de zorg. Ten derde moet de ouderenzorg de komende tijd € 3 miljard bezuinigen, wat leidt tot een verlies van tienduizenden banen. De nullijn in de ouderenzorg levert het kabinet maximaal € 200 miljoen per jaar op, wat veel te weinig is om – zoals door het kabinet wordt gesuggereerd – werkgelegenheid te behouden. En ten slotte is het kabinet juridisch niet in de positie om een nullijn in de zorg af te dwingen, gezien het eerder afgesloten OVA-convenant.’

 

‘Bevries salaris van iedereen’

ActiZ is van mening dat het ongepast is om de medewerkers van de zorg op te zadelen met de rekening van de crisis. Het kabinet stelt voor om alleen in te grijpen in de inkomenspositie van zorgprofessionals. Dat is onredelijk. Het zou alleen acceptabel zijn als de lonen van heel werkend Nederland worden bevroren. 

 

Deltaplan Ouderenzorg 

ActiZ heeft de afgelopen maanden naar eigen zeggen duidelijk gecommuniceerd dat de voorgestelde maatregelen van het Regeerakkoord zullen zorgen voor duizenden ontslagen in de ouderenzorg en zorg thuis. Om dit te voorkomen, heeft ActiZ een alternatief plan voor het Regeerakkoord ontwikkeld: het Deltaplan Ouderenzorg. Daarin wordt uitgegaan van maatwerk voor de cliënt en het afschaffen van de bureaucratie. Op die manier kunnen de kosten van de zorg gedempt worden en blijft het aantal ontslagen beperkt. ActiZ is op dit moment nog in gesprek met de staatssecretaris over dit Deltaplan. 

 

ActiZ beraadt zich met haar leden op een strategie rond deze extra bezuinigingen. Zij wil met zowel het kabinet als met de vakbonden komen tot een goede oplossing waarbij de werkgelegenheid in onze branche zoveel mogelijk behouden blijft.

 

Klik hier voor meer info over Deltaplan Ouderenzorg

 ActiZ Deltaplan Ouderenzorg.

   

Bron: ActiZ

 

Stem mee op de nieuwe poll: wat ga jij doen nu je loon misschien bevroren wordt? 

 

Lees ook: 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.