Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werknemerswaakhond’ tegen graaien in de zorg

Er moet een eind komen aan het gegraai van topmanagers in de zorg, over de ruggen van verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. Zorgvakbonden De Unie en NU'91 willen daarom een 'werknemerswaakhond' instellen.
'Werknemerswaakhond' tegen graaien in de zorg

 

‘Als het motief van een manager om in de zorg te werken geld is, dan hoort hij of zij daar niet thuis. Een verpleegkundige weet ook dat ze nooit rijk zal worden, maar dat het wel ontzettend belangrijk is wat ze doet. Zeker in de zorg moeten managers werken met een gevoel dat ze maatschappelijk belangrijk werk doen.’ Dat zegt voorzitter Monique Kempff van NU’91 in Trouw.

Salarissen

Volgens de zorgvakbonden wordt er steeds meer een appèl gedaan op verpleegkundigen en verzorgenden om meer te werken, terwijl de lonen en bonussen van bestuurders alleen maar stijgen. NU’91 en De Unie willen een ‘werknemerswaakhond’ oprichten die ervoor gaat zorgen dat de tonnen die nu naar de top vloeien, teruggaan naar het personeel, bijvoorbeeld in de vorm van opleidingen. Ook moet deze strikte criteria opstellen waar salarissen van managers aan moeten voldoen.

Schaarste

Kempff in Trouw: ‘Nu zijn schaarste, kwaliteit en marktwerking criteria. Maar verpleegkundigen zijn ook schaars en die krijgen bijgevolg ook geen tonnen. Managers moeten net als de rest van het zorgpersoneel gewoon volgens de cao worden ingeschaald op hun competenties, niet op basis van wat de gek ervoor geeft.’

Toezichthouders

Bijzijn meldt nog dat de bonden hun grieven hebben neergelegd bij topman en grootverdiener Jos Spätjens (321.145 euro per jaar) van de Zorggroep Noord en Midden Limburg. Daarna zullen ze het onderwerp onder de aandacht brengen bij de verenigingen van toezichthouders en directeuren in de zorg. Die moeten volgens de bonden een loonoffer brengen.

Trouw / Bijzijn

Door: redactie Nursing

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.