Wetenschap: traumapatiënt heeft hoog risico op decubitus

Traumapatiënten hebben een bijzonder hoge kans decubitus te ontwikkelen, wanneer zij worden geïmmobiliseerd op een harde plank, met een harde kraag en laterale blokken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wetenschap

Niet alleen ouderen en chronisch zieken lopen risico op decubitus, ook traumapatiënten hebben een bijzonder hoge kans decubitus te ontwikkelen, wanneer zij worden geïmmobiliseerd op een harde plank, met een harde kraag en laterale blokken. Dit geldt vooral voor de groep met een hogere leeftijd (70+), een lager bewustzijn (gemeten met de Glasgow Coma Scale) en ernstigere verwondingen (volgens de Injury Severity Scale). Dat concludeert spoedverpleegkundige Wietske Ham in haar proefschrift. In de acute fase blijkt decubitus voor te komen bij 75,4 procent van de geïmmobiliseerde patiënten. Decubitus en indentatieletsel (indeuking) werden vaak gezien op de rug, schouders en de

0
845

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.