Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WHO strategie voor versterken verpleegkundige zorg

De World Health Organization heeft bekend gemaakt op welke manier vanaf 2011 tot en met 2015 de verpleegkundige en verloskundige zorg wereldwijd versterkt zou moeten worden door regeringen, non gouvernementele organisaties en andere bij de zorg betrokken instituten.

De ‘strategic directions’ hebben als hoofddoel het verbeteren van de gezondheid van individuen, families en gemeenschappen door het aanbieden van competente, bij de cultuur passende en wetenschappelijk onderbouwde verpleegkundige en verloskundige zorg. Ze sluiten aan bij de millenniumdoelen: acht afspraken die de landen van de Verenigde Naties met elkaar hebben gemaakt, onder meer over het terugdringen van extreme kindersterfte, overlijden van vrouwen rondom de zwangerschap, malaria en AIDS.

 

Key result areas

De WHO heeft 5 ‘Key result areas’ benoemd die ruwweg op het volgende neerkomen: verpleegkundigen (en verloskundigen) moeten betrokken worden bij het ontwikkelen van het zorgbeleid in hun land; zij moeten dit beleid kunnen toetsen aan een professionele standaard voor hun beroep; zij moeten adequaat worden opgeleid en hun loopbaan verder kunnen ontwikkelen; beleidsmakers moeten erop toezien dat de beroepsgroep zich aanpast aan veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld door het delen van taken en het wisselen van werkgebied; overheden moeten de samenwerking zoeken met organisaties voor verpleegkundigen en verloskundigen.

 

 

Bron: WHO / ICN
Auteur: redactie TvZ – Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.