Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Wijkverpleegkundige kan kloof tussen cliënt en gemeente niet dichten’

V&VN heeft begrip voor verpleegkundigen en verzorgenden die huishoudelijke taken van mantelzorgers overnemen, maar ziet dit zeker niet als oplossing voor de overbelasting die mantelzorgers ervaren.
0000ANP-1000_41930673.jpg
Foto: ANP

Dat zegt woordvoerder Francis Bolle naar aanleiding van een enquête van de beroepsvereniging V&VN. Daaruit blijkt dat zo’n zestig procent van de respondenten wel eens (huishoudelijke) taken oppakt die niet in haar pakket horen, om zo de mantelzorger te ontlasten. Dit bleek eerder al uit onderzoek van het VUmc en thuiszorgorganisatie Amstelring>>>

Blog Nicole: ‘Geen probleem met huishoudelijke klusjes’
Wijkverpleegkundige Nicole vindt de berichtgeving over de toename van huishoudelijke klusjes voor de verpleegkundigen in de wijk maar overdreven. Lees meer>>>

‘De vraag is of cliënten en mantelzorgers de gemeente weten te vinden voor de inzet van huishoudelijke hulp en de inzet van vrijwilligers. Er bestaat een kloof tussen de hulp die cliënten in de wijk nodig hebben en de ondersteuning die gemeenten aanbieden. Het kan niet zo zijn dat de wijkverpleging deze kloof moet dichten,’ aldus Bolle. ‘Als wijkverpleegkundigen bij een cliënt huishoudelijke of andere hulp indiceren moeten gemeenten dat serieus nemen,’ aldus Bolle. V&VN vindt dat verpleegkundigen en verzorgenden meer tijd moeten krijgen om mantelzorgers te helpen de juiste ondersteuning te krijgen voor de zorg van henzelf en hun familielid.

Verpleegkundigen die poetsen, die kant moeten we niet op’
‘In geval van nood doe ik wel eens boodschappen voor een cliënt. Maar nooit onder werktijd, puur als vrijwilliger.’
Lees het interview met wijkverpleegkundige Elfriede>>>

De beroepsvereniging wil nu een kwaliteitsstandaard opstellen verpleegkundigen en verzorgenden te helpen bij het ondersteunen van mantelzorgers.

2 REACTIES

  1. Gaat het over de kloof tussen cliënt en gemeente? Dat is institutioneler gedacht dan veel mensen denken. Moet je het niet hebben over dat waar het over gaat? Die hulp die nodig is? De gemeente doet geen boodschappen, stopt de was niet in de wasmachine etc. De gemeente heeft geen handjes, alleen maar formulieren om geldpotjes te openen.
    Mantelzorgers zijn juist niet geholpen met nog meer bureaucratie. Die moet je helpen met dat wat er gedaan moet worden op dat moment. Dan zijn ze zelf ook eerder genegen te doen wat er nodig is, omdat ze zich serieus genomen en geholpen voelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik probeer ook de huishoudelijke klusjes te mijden, maar als een cliënt maar 1 keer per week een anderhalf uur HHV krijgt en de kinderen niet in de buurt wonen ontkom je er soms niet aan om een wasmachine aan te zetten wanneer er geen schone kleding meer is of het bed nat is en de hulp pas over 1 week komt. De gemeente wil wel voor het ontbijtje komen maar niet in de weekenden hoe komt de cliënt dan aan zijn ontbijt??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.