Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

‘Wijkverpleegkundige niveau 5 moeilijk te vinden’

Naar aanleiding van het project ‘Zichtbare Schakel’ van VWS zijn er de afgelopen maanden 144 nieuwe wijkverpleegkundigen aan het werk gegaan. In de grote steden is er nog een tekort aan wijkverpleegkundigen met niveau 5.
'Wijkverpleegkundige niveau 5 moeilijk te vinden'

Dat schrijft VWS-minister Edith Schippers in antwoorden op vragen over de zorgbegroting van 2011.

Minister positief over wijkverpleegkundigen
De wijkverpleegkundigen voorzien in onder andere het leggen van verbindingen tussen wonen, welzijn en zorg enerzijds en preventie, cure en care anderzijds’, schrijft Schippers. Ook benutten de wijkverpleegkundigen veel tijd om ‘achter de voordeur’ met de bewoners de (gezondheids)problemen in kaart te brengen, te adviseren en te leiden naar de juiste instanties.

Te weinig wijkverpleegkundigen
Aan het eind van het jaar zal het project een tweede ronde ingaan om meer wijkverpleegkundigen in te zetten. Schippers verwacht dat er in de tweede ronde zo’n vijftig wijkverpleegkundigen bijkomen, bovenop de 144 wijkverpleegkundigen die dit jaar al aan de slag zijn gegaan. ‘Het blijkt dat er een aantal knelpunten is bij het invullen van de vacatures, met name in de grote steden’, schrijft de minister. ‘Het is niet altijd mogelijk om voldoende wijkverpleegkundigen met niveau vijf te vinden.’

Evaluatie wijkverpleegkundige
In 2011 zal er een tussentijdse evaluatie gehouden worden. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in het uitzetten van de toekomstige taken van de wijkverpleegkundige.

Zorgvisie / Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

15 REACTIES

 1. Ik ben sinds afgelopen februari afgestudeerd aan de HBO-V en ben sindsdien werkzaam bij Buurtzorg in Baarn als wijkverpleegkundige, en dat bevalt mij bijzonder goed. Maar inderdaad zijn wij ook hard op zoek naar nieuwe collega’s voor Baarn en Soest. Van 0-uren contractanten tot full-timers. Dus Petronella, ik weet niet waar je woont, maar je zou bij zo kunnen solliciteren.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben opgeleid als wijkverpleegkundige in 1983 en heb veel ervaring. Toch kom ik niet in die functie aan de slag. Dat komt mede door de reorganisaies die her en der plaatsvinden. Ik ben te duur en omdat ik als alleenstaande ouder 36 uur wil werken “niet flexibel genoeg”. Met een klein contract is meer flexibele inzet mmogelijk. Continuiteit telt dus minder.

 4. ja dat klopt dat ze het liefste mensen met kleine contracten hebben en die dan ook bv een ochtend en een avond draaien op dezelfde dag. Maar het probleem zit vlgs mij dat er teveel gespecialiseerde vpk zijn gekomen die het werk bij de wijkvpk weghalen. Beter zou zijn om als wijkvpk alles zelf te kunnen regelen,waardoor je ook grotere contracten kunt hebben omdat er dan ook meer uren nodig zijn. En die dure specialisaties hoeven dan niet meer.Je kunt dan dat geld voor de wijkvpk benutten.

 5. Ben zelf ook pas 2,5 jaar afgestudeerd aan de HBO-V en inderdaad, er wordt in de opleiding teveel gericht op ziekenhuizen etc. Thuiszorg wordt helemaal niet aantrekkelijk gemaakt! Toch heb ik dus een jaar in het ziekenhuis gewerkt, maar het bleek toch helemaal niet te zijn wat ik wil. Erg weinig tijd voor mensen, veel administratieve rompslomp (men zat van 2 tot half 4 zeker achter alle dossiers ipv aan het bed!) en ook lange diensten die vaak uitliepen en stressvol verlopen.
  Nu dus in de thuiszorg, kan m’n tijd zelf voor een groot deel managen eens een goed gesprek voeren met cliënten als ik dat nodig vind, eet tussen de middag bijna altijd thuis, ben er met dezelfde uren financieel flink op vooruit gegaan (CAO V&V is veel beter dan CAO ziekenhuizen) en heb ook veel leukere en relaxtere collega’s! Super!
  Als iemand me dit drie jaar terug op school had verteld, had ik die persoon hard uitgelachen…!

 6. Misschien het salaris veranderen? Misschien een aanvullende opleiding voor mensen met een ‘oude inservice’opleding en heel veel ervaring hebben en niet ‘eisen “dat zij de HBOV als nog gaan doen. Een MBO-V kan tegenwoordig in 1 a 2 jaar. Maar van collega’s met de oude inservice wordt gevraagd om de HBOV te doen.Mogen nog eens 2,5 jaar leren terwijl zij al 25 jaar of soms nog meer ervaring hebben.Zij mogen niet eens op gesprek komen…..Iedere 2 a 3 jaar wordt er opnieuw inhoud gegeven aan de opleiding in de zorg en dat deze groep er altijd buiten blijft is mij een raadel. Maar misschien moet je daar voor achter een bureau zitten en niet aan het bed staan om dit te begrijpen.Een andere tip misschien de MGZ -opleidng terug laten komen…?

 7. Het lijkt erop, dat men bij het ministerie niet goed heeft gezocht en dat men niet op de hoogte is van de gedwongen exit van deze verpleegkundigen in het verleden.
  Ze zijn er wel, de ervaren en goed opgeleide wijkverpleegkundigen.
  Ze zijn in de afgelopen jaren voor een deel naar Buurtzorg vertrokken, en voor een ander deel zelfstandig gaan werken.
  Alleen indien de reguliere organisaties de interne organisatie en de vergoedingen verbeteren, heeft men kans dat men een deel van deze verpleegkundigen weer terug krijgt.
  m.v.g., Annelies Blekman, thuisverpleegkundige te Nieuwegein

 8. Sinds 1990 werk ik als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Bezuiniging op bezuiniging meegemaakt en zelf de dupe geworden van dit wanbeleid, ontslagen in 2007 en ondertussen heeft de directeur zich zelf goed financieel gevoed. Ondertussen staan er steeds meer andere thuiszorginstellingen in de markt waar veel commercieel belang bij is, dit gaat ten koste van hoogopgeleid personeel, liefst zo min mogelijk wijkverpleegkundigen aan het bed want die hebben me toch een uurprijs! daar sla je als manager en directeur stijl van achterover, nee liever een helpende in de terminale nachtzorg inzetten: kassa!
  Diep treurig vind ik deze gang van zaken. Gelukkig kan ik zelf kiezen of ik meewerk aan deze foute praktijken of niet. Buurtzorg is een goed alternatief, werken als ZZP’er in de zorg ook!

 9. ik denk dat scholen hier in een grotere rol moeten gaan spelen. ik ben sinds feb. dit jaar afgestudeerd hbo-v wijkverpleegkundige ik was samen met twee andere meiden de enige van mijn jaar dat koos voor de wijk. van ons drieen is er maar 1 daadwerkelijk de wijk in gegaan. vanuit de opleiding staat het vak van verpleegkundige in het ziekenhuis veel te veel centraal. de wijk wordt niet aantrekkelijk gemaakt in lesstof en er worden veel te weinig stage plekken in de wijk benut om eens een kijkje te mogen nemen in ons mooie vak! voor in de toekomst ligt er dus een belangrijke taak bij het onderwijs.

 10. Ik vindt het een negatieve klank hebben wat er over de verpleegkundige in de wijk gezegd wordt. Zelf werk ik( en met mij meerdere collega’s)in een zelfsturend team. Dit houdt dus in dat we alles zelf doen!Zelfs de dienslijst etc. Wij zijn geen van allen van origine wijkverpleegkundige, maar wel verpleegkundige met een behoorlijke dosis ervaring en van enig niveau.En het werkt prima en is voor ons juist door de uitdaging een grote stimulans!M.a.w wij doen extra taken omdat we het leerzaam vinden en ook om een compleet beeld van de zorg rondom de client te krijgen.

 11. Tja, echt heel handig, die marktwerking… Gevolg is dat alles steeds goedkoper moet, terwijl we kwalitatief meer moeten leveren! Dat valt toch niet te rijmen?! Ik werk nu 4 jaar als wijkverpleegkundige en het is ieder jaar weer wat anders. Eerst moeten we meer Spil in de Wijk worden en ons richten op de huisartsen. Maar ja, dat kost organisatietijd, dus wordt er ineens weer gehamerd op het productief-zijn. Als dat dan weer goedgaat, krijgt het Spil in het Team-zijn weer de aandacht. En zo weten we nooit waar we aan toe zijn en wordt er door de hoge heren en dames vanalles bedacht waardoor wij ons steeds moeten aanpassen. Best frustrerend soms! En nu?! Nu worden we door de harmonisatie binnen onze organisatie ook nog over 1 kam geschoren met de Verpleegkundige in de Wijk… Doen we die extra taken dan allemaal als vrijwilligerswerk!?

 12. Ik denk dat Heleen volledig gelijk heeft; het “oude systeem” met hometeams werkte perfect maar omdat de overleg uren niet direct geschreven konden worden werd besloten hiermee te stoppen omdat dit te duur was. Ik spreek nu over 11 jaar geleden.

 13. De overheid heeft zelf met het invoeren van het nieuwe indicaitestelsel (zo’n 10 jaar geleden)met splitsen van PV en verpleegkundge taken alle wijkverpleegkundigen met hun aandachtsgebied/specialisaties weg bezuinigd Alles moest door lagere niveaus gedaan worden (verzorgenden/helpenden etc.)
  En de cyclus zegt dat er dan na ongevee 7 jaar weer iemand denkt, oh ja , die wijkverpleegkundigen…was toch niet zo slecht Je moet ze nu gaan zoeken in het museum want de rest heeft een andere baan gezocht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.