Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Wijkverpleegkundigen boos over plannen Zilveren Kruis

Verpleegkundigen zijn niet blij met de plannen van Zilveren Kruis om vanaf 2018 alleen gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging nog indicaties te laten stellen.
1thuiszorg.jpeg

Dat blijkt uit reacties op Twitter en Facebook. Gisteren werd bekend dat Zilveren Kruis vanaf 2018 wil dat alleen gecontracteerde aanbieders van wijkverpleging nog indicaties stellen. Dat betekent dat wijkverpleegkundigen die bij niet-gecontracteerde aanbieders werken, volgend jaar niet meer mogen indiceren voor verzekerden van Zilveren Kruis. Ook VGZ overweegt criteria voor indicatiestelling. ‘Nog meer macht voor de zorgverzekeraars’, roepen verschillende verpleegkundigen op de Facebookpagina van Nursing. ‘Dit hadden we al voorspeld.’ Wijkverpleegkundige Linda is bang hiermee terug bij af te zijn. ‘Dit is niet het doel geweest van het indiceren door wijkverpleegkundigen.’

Lees het volledige bericht: ‘Alleen gecontracteerde wijkverpleging mag indiceren in 2018’

Fraude

Reden voor de beleidswijziging is dat niet-gecontracteerde aanbieders relatief veel uren zorg declareren, zo meldt Zilveren Kruis in haar nieuwe inkoopbeleid. ‘Gezien de hoge kosten die hieruit voortvloeien, vinden we het belangrijk dat de indicatie onafhankelijk wordt uitgevoerd.’ Zilveren Kruis onderzoekt momenteel of een aantal aanbieders van wijkverpleging declaraties in eigen zak steekt. Het gaat mogelijk om ‘opzetjes’ waarbij wijkverpleegkundigen onjuist indiceren. ‘Indicaties vaststellen zal de ene keer vlotter verlopen dan de andere keer,’ reageert Yvonne op Facebook. ‘Dat betekent niet dat er fraude gepleegd wordt. Je werkt met mensen, niet met dingen.’ ‘Er zijn situaties waarin je echt niet kunt inschatten hoe het gaat lopen en dat vraagt tijd. Zorg is niet zwart-wit,’ vult haar collega Veertje aan. 

Extra werk

Ook wijkverpleegkundige Cheryl heeft haar vraagtekens bij de plannen van Zilveren Kruis. ‘Dit houdt in dat de zorgbehoeften van mijn cliënten geïndiceerd worden door onbekende wijkverpleegkundigen, maar ook dat ik zorgbehoeften van onbekende cliënten zal moeten indiceren terwijl ik daar geen zorg ga leveren. Dit is extra werk voor alle wijkverpleegkundigen en extra gezichten voor mensen met zorgbehoeften. Voor wie is dit wenselijk? Hoe kun je een goede inschatting maken zonder de cliënt te leren kennen? Ik hoop echt dat we vooral zelf na blijven denken en onze professionele en deskundige stem laten horen.’

Ook op Twitter waren de reacties niet van de lucht: 

 

Reactie V&VN 

Inmiddels heeft ook beroepsvereniging V&VN gereageerd. Directeur Sonja Kersten in een bericht op de website van V&VN: ‘Het is logisch dat verzekeraars de kosten in de hand willen houden, maar realiseer je dat er een flink tekort is aan wijkverpleegkundigen en dat de belasting daardoor al groot is voor de mensen die het werk nu doen. Als dit beleid bijvoorbeeld betekent dat wijkverpleegkundigen extra indicaties moeten afgeven voor mensen die zij niet kennen, is dat niet in het belang van de cliënt én een taakverzwaring. Andersom is het ook niet efficiënt wanneer wijkverpleegkundigen niet voor hun eigen cliënten mogen indiceren.’

Wat vind jij van de plannen van het Zilveren Kruis? Laat een reactie achter onder het bericht. 

10 REACTIES

 1. Wat willen ze nu hiermee bereiken? Alle ongecontracteerde wijkverpleegkundige laten aanmelden bij een gecontracteerde organisatie? Hebben grote organisatie's weer voordeel met wijkverpleegkundigen die nu voor ze willen werken door deze regeling. Mooi mee genomen voor hun zeker.. Kunnen organisatie's weer lekker druk op ons uitoefenen en ons geen ruimte en tijd geven om onze mooi vak te kunnen uitoefenen.
  Is het mogelijk dat een gecontracteerde wijkverpleegkundige indiceert en de ongecontracteerde organisaties nog zorg blijven leveren? Komt toch weer op het zelfde neer?

 2. Lees alle reacties
 3. Ik stel voor dat wijkverpleegkundigen zelf het heft in handen nemen. Het liefst niet meer reageren op door zorgverzekeraars en thuiszorgorganisaties opgelegde sturing maar zelf inhoud geven aan ons mooie vak. De actie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis vraagt wel om een reactie: weiger om een indicatie te stellen voor deze zorgverzekeraar.

 4. Belachelijke move van zilveren kruis. Ik zit al meer dan 15 jaar in de thuiszorg en mag als nivo 4 al niet meer declareren.
  De macht gaat steeds meer naar de zorgverzekeraar.
  Het gaat niet meer om het bieden van goede zorg. Het gaat nu om hoe knijpen we de zorg nog meer uit. Hoezo imago moet beter. Iemand die nu niet in de zorg werkt wil dit ook niet omdat er te veel regels en beperkingen zijn en de zorg is niet aantrekkelijk meer
  Misschien is het maar voor een ding goed, dat minder indiceren.
  Dat is voor de directeuren die al meer dat 2 ton verdienen. Kunnen ze nog wat meer graaien

 5. Onzalig plan. We gaan terug naar af en we creëren de CIZ zuster maar dan voor de zorgverzekeraar. Het is van belang dat de wijkverpleegkundige die indiceert de cliënt kent. Nu creëer je dat wijkverpleegkundigen die bij een gecontracteerde zorgaanbieder werken indicaties moeten stellen voor wijkverpleegkundigen van een niet-gecontracteerde aanbieder. Dit past totaal niet bij de gedachtegang dat de wijkverpleegkundige de spil in de wijk is. We moeten dit kritisch ter discussie stellen, want dit is de 1e fase van de ondergang van het indiceren door wijkverpleegkundigen. Dit maakt het vak weer onaantrekkelijker ben ik bang …

 6. Als zorgverzekeraar kosten in de hand wil houden begrijp ik dat. Dat betekent wel dat jé als wijkverpleegkundige het zorgproces dient te kunnen volgen. Een indicatie afgeven is de start van het zorgproces. Wat regelmatig gaandeweg bijgesteld wordt of gewijzigd. Dit kan alleen bij de cliënten.die je volgt. Die cliënt wil ik indiceren. En anders mag de zv het mooi.zelf doen

 7. Dit is toch geen oplossing? Wil je meer inzicht in de indicatiestelling maak dan het mogelijk dat we als wijkverpleegkundige een kopie van de indicatie naar de zorgverzeraars opsturen. Het is helemaal geen garantie dat de indicatie onafhankelijk wordt gedaan als de indicatie door een gecontracteerde zorgaanbieder wordt gesteld. Sommige aanbieders zeggen al bijvoorbaat dat ze enkel indiceren als zij de zorg aannemen. Het is maar een ding hieruit te leiden MEER MACHT VOOR VERZEKERAARS!

 8. Ik ben wijkverpleegkundige bij een niet gecontracteerde instelling! Wij hebben inderdaad soms hoge indicaties! Door deze indicatie, kan een zeer kwetsbare oudere zelfstandig blijven wonen!!! Wij steken niks in eigen zak! De indicatie gaat volledig naar de client! Wanneer een indicatie boven de 14 uur per week zit, trekken zorgverzekeraars al aan de bel, dan willen ze dat we een WLZ aan gaan vragen! Afschuiven!!!! Wij verzorgen en verplegen hele bijzondere zorgvragers, de indicatie is afgestemd op deze bijzondere zorgvraag! Dus als je tgv een ziekte meer tijd nodig hebt voor persoonlijke verzorging, dan willen we die tijd ook kunnen geven. De gecontracteerde aanbieders, moeten het doen met hun zak met geld, wat ze ter beschikking hebben…..dan snap ik dat je soms wat harder gaat lopen, om zo meer zorgvragers in een uur te kunnen bedienen…of ze weer zo snel mogelijk uit zorg te laten gaan! Prima als de client dit zelf graag wil! Maar omdat nu leidend te laten zijn? Vreselijk, als je dat goede zorg kunt noemen…..

 9. We waren juist zo blij weer zelf te kunnen bepalen welke zorg bij de client past. Als het zo doorgaat krijg je wijkverpleegkundigen die indiceren en anderen die de zorg uitvoeren. Zo is het CIZ ook begonnen in het voortraject (nog voordat ze RIO's heetten).
  Ik vind dat indiceren onafhankelijk moet van zorgverzekeraars. Alleen in het belang van de client.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.