Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundigen vechten macht zorgverzekeraar aan

Onder grote belangstelling vond op 7 februari in de Utrechtse rechtbank de zitting plaats van het kort geding dat wijkverpleegkundigen hadden aangespannen tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Tot waar reikt de macht van de zorgverzekeraar, is de vraag die zij voorlegden aan de rechter.
Afbeelding van stethoscoop en hamer van tuchtrechter

Zelfstandige wijkverpleegkundigen en andere kleine thuiszorgaanbieders zonder contract met Zilveren Kruis spanden december vorig jaar een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar. In een bomvolle rechtszaal – Stichting Zorgrecht had opgeroepen de zitting bij te wonen en daar hadden ruim vijftig verpleegkundigen gehuld in witte T-shirts gehoor aan gegeven – hielden de advocaten van beide partijen voor de Utrechtse rechtbank hun verweer. Volgens de raadsman van stichting Zorgrecht, mr Martijn Goedhart van Hammerstein Advocaten, is het een principezaak ‘die ons allen aangaat en die aantoont hoe ver de macht reikt die de zorgverzekeraars hebben’.

Strenger

De zelfstandige wijkverpleegkundigen, verenigd in Stichting Zorgrecht, vechten het nieuwe inkoopbeleid aan dat strengere regels stelt aan zorgaanbieders zonder contract. Om te beginnen is het voor kleine zorgaanbieders moeilijk om een contract te krijgen. Vervolgens ziet de groep die zonder contract zich geconfronteerd met steeds strengere eisen. Sinds dit jaar hebben niet-gecontracteerde zorgaanbieders van alle nieuwe klanten en voor elke nieuwe indicatie een aparte machtiging nodig van Zilveren Kruis. Een andere maatregel is dat de zorgverzekeraar de rekening van zorgaanbieders waarmee ze geen contract hebben voortaan rechtstreeks naar de cliënt stuurt, die daarvan 75% vergoed krijgt.

Zilveren Kruis voelt zich genoodzaakt tot het strengere beleid door de sterke en oncontroleerbare groei van niet-gecontracteerde zorg, zo laat een woordvoerder weten. Bovendien ziet de zorgverzekeraar zich geconfronteerd met onterechte declaraties.

Onterechte declaraties

Het verweer van fraude vindt zzp-expert Lex Tabak, die de zitting bijwoonde, een zwaktebod. ‘De rechter probeerde tijdens de zitting te achterhalen om hoeveel onterechte indicaties het ging. De advocaat van de zorgverzekeraar kwam niet verder dan 35 gevallen. Op 4,5 miljoen verzekerden.  Rechtvaardigt dat deze maatregelen? Dat is de vraag die rechter moet gaan beantwoorden.’

De advocaat van Stichting Zorgrecht betwistte niet dat ongecontracteerde zorgverleners meer zorg declareren. Maar hij benadrukte dat er nooit echt onderzoek naar is gedaan naar het waarom, het zou bijvoorbeeld net zo goed aan de patiëntenpopulatie kunnen liggen, die meer zorg nodig hebben. Bovendien, voeren de wijkverpleegkundigen aan, is het aan de indicatiestellers om te bepalen hoeveel uur zorg er ingezet gaat worden.

‘Het gaat erom spannen’, zegt Lex Tabak.  De vraag is of de rechter de maatregelen van Zilveren Kruis in samenhang bekijkt. ‘Als de rechter dat doet, kan de optelsom niet anders zijn dan dat de zorgverzekeraar de partijen uit de markt aan het drukken is.’

De uitspraak is 23 februari.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.