Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wilsbekwaamheid dementerende meetbaar

AMSTERDAM - Dementerenden zijn met behulp van een speciale methode in staat om mee te beslissen over medische behandelingen. Psychiater in opleiding Astrid Vellinga ontwikkelde hiervoor de zogenaamde vignetmethode als middel om een indruk te krijgen van de beslissingsvaardigheid van een patiënt. Zij promoveert vandaag aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Patiënten moeten wilsbekwaam zijn om mee te beslissen over hun behandeling. Mensen met bijvoorbeeld dementie kunnen echter  verminderd wilsbekwaam worden verklaard. Artsen blijken echter in de praktijk moeite te hebben met bepalen of iemand wilsbekwaam is of niet. Hierdoor kan het gebeuren dat mensen met dementie ten onrechte niet meebeslissen.

Behandelkeus
Astrid Vellinga onderzocht of er een meetinstrument kan worden ontwikkeld om het oordeel van artsen te ondersteunen. Zij interviewde daarvoor ruim honderdenvijftig (zowel demente als niet demente) ouderen met de vignetmethode. Deze methode presenteert informatie over een behandelkeus, waarna het vermogen om informatie te begrijpen, een keus te maken, te redeneren en een situatie te waarderen worden getoetst.

Beslisvaardigheid
Op het gebied van beslisvaardigheid bleek een aanzienlijk deel van demente ouderen niet te verschillen van ouderen zonder dementie. De inhoud van de informatie over verschillende behandelkeuzes bleek van invloed te zijn op de gemeten beslisvaardigheid.

Euthanasie
Deze methode kan een belangrijke rol spelen in de discussie over euthanasie bij dementerenden, of bij dwangbehandelingen in de psychiatrie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.