Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Witboek verpleegkunde: wat is jouw beroepstrots?

Dat verpleegkunde een prachtig vak is moet veel duidelijker zijn, vindt verpleegkundige (niet praktiserend) en verplegingswetenschapper Aart Eliens.* Hij maakt een Witboek waarin verpleegkundigen en verpleegkundestudenten anoniem hun beroepstrots uitleggen.
Niet praktiserend verpleegkundige Aart Eliens maakte het Witboek om te laten zien dat er ook heel veel mooie kanten aan het vak zitten.

1 Wat wil je precies met dit Witboek?

‘Het wordt een digitale uitgave, met verhalen van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden, helpenden en zorgstudenten over alle mooie kanten van het vak.

Wat is volgens hen de waarde van verplegen voor de patiënt of cliënt? Wat levert hun werk op voor artsen? En waarom is ons vak zo belangrijk voor de samenleving? Op dat soort vragen geeft het Witboek antwoord.

In mei is het af, dan wordt het verspreid onder zorginstellingen, opleidingen, media en politici. Hopelijk gaan opleidingen het Witboek standaard aanbieden. Studenten lezen nu in de media alleen maar wat er niet goed gaat in verpleging en verzorging.

Als studiekiezers en studenten honderden verhalen van verpleegkundigen zien over hoe belangrijk en prachtig het vak is, kiezen ze eerder voor verpleegkunde, en haken ze minder snel af als ze het op stage even moeilijk hebben.’

2 Al veel bruikbare reacties?

‘Absoluut! Tot nu toe 572, vanuit tientallen zorginstellingen en opleidingen. Van hoe gaaf het is om iemand weer zelfredzaam te maken, bijvoorbeeld in wondzorg of stomazorg, tot erbij mogen zijn op de kwetsbaarste momenten van een medemens.

Als verpleegkundige lever je een grote bijdrage aan het gevoel van veiligheid, wat ontzettend belangrijk is voor het herstel, schreef een verpleegkundige terecht. En een ander merkt op dat zonder verpleging en verzorging de hele samenleving instort, kijk maar naar de coronapandemie.’

3 Hoe kunnen verpleegkundigen meedoen?

‘Door deze vragenlijst over het Witboek verpleging en verzorging in te vullen, en de vragenlijst te mailen naar ameliens@casema.nl. Ik analyseer alle binnenkomende antwoorden en neem de mooiste daarvan op. Er komen geen namen van personen of instellingen in het Witboek.’

* Aart Eliens is verpleegkundige (niet praktiserend) en verplegingswetenschapper. Hij was docent verpleegkunde en bestuurslid van V&VN. In 1982 schreef hij samen met Theo Dassen in opdracht van het toenmalige Beterschap (belangenvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden) een Zwartboek van de verpleging. Die verhalen over de gevolgen van het tekort aan verpleegkundigen werden overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.