Biofilm

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Definitie

Verschillende bacteriën bezitten het vermogen een biofilm te maken op zowel inerte (bijvoorbeeld de binnenkant van de waterleiding) als op levende oppervlakken (bijvoorbeeld een wondbed). Biofilms worden beschouwd als een heterogene familie van microorganismen: ze bestaan enerzijds uit meerdere bacteriële species en anderzijds kunnen ook fungi, algen en protozoa in deze biofilm verstrikt raken en hierin verder leven.
De bacteriën produceren een polymere matrix, waarin essentiële mineralen en voedingsstoffen opgenomen uit de omgeving worden vastgehouden tot degustatie door de micro-organismen. Bovendien zorgt deze ‘slijmlaag’ voor bescherming van de erin opgenomen micro-organismen tegen nadelige invloeden, zoals droogte, uv-licht en biociden. Hierin ligt de reden om voordat men wonden gaat ontsmetten, ervoor te zorgen dat de debris (een biofilm en reservoir van micro-organismen) zo veel mogelijk wordt verwijderd, teneinde een goede wondheling te garanderen.

Een te hoge concentratie van micro-organismen (overschrijding kritisch kolonisatieniveau) moet te allen tijde worden vermeden.

(Handboek Wondzorg, 2016)

Meer weten? Ga naar het thema wondzorg.

Of bestel het handboek wondzorg.