Wagner classificatie

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Definitie

Bij de wondzorg van de diabetische voet is de Wagner-classificatie een handige methode. De Wagner-classificatie verschaft informatie over:

a De etiologie
Wonden van graad 1, 2 en 3 hebben een neuropathische oorsprong, wonden van graad 4 en 5 zijn het rechtstreekse gevolg van een verstoring in de bloedcirculatie.

b De uitgebreidheid van het letsel
De uitgebreidheid kan men uitsluitend nagaan door de wondbodem af te tasten door middel van een peilsonde. Er zijn reeds te veel foute beoordelingen gemaakt met nefaste afloop, doordat men naliet de wond te peilen.

c De waarschijnlijkheid of zekerheid van infectie
Graad 1 is een oppervlakkig letsel. Bij infectie zullen de klassieke tekens (roodheid, warmte, zwelling) meestal duidelijk zijn (pijn kan afwezig zijn).
Graad 2 is een diepe wond, zonder betrokkenheid van het bot. Hier zijn steeds multibacteriële flora aanwezig. Deze wonden ontwikkelen zich bovendien over langere tijd met een verhoogd risico van infectie. In deze situatie ligt de waarschijnlijkheid van infectie of het plots infecteren zeer hoog.
Graad 3 toont reeds een aantasting van het bot (het bot is voelbaar bij peilen van de wond); mogelijk heeft zich daaromheen al een abces gevormd. Er is absolute zekerheid van infectie.
Graad 4 betreft een beperkte necrose. Meestal is er geen sprake van een infectie zolang het necrotische zwarte gedeelte droog is.
Graad 5 is een toestand die zich voordoet op het ogenblik dat er zich een belangrijke infectie voordoet na verweking van graad 4 en de necrose zich plots uitbreidt. Het gaat dan ook niet meer om een scherp afgelijnde, droge necrose, maar om nat gangreen of uitgebreid droog gangreen dat dringende amputatie vergt.

(Handboek Wondzorg, 2016)

Meer weten? Ga naar het thema wondzorg.

Of bestel het handboek wondzorg.