Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woning chronisch zieke niet klaar voor de toekomst

Veel woningen van chronisch zieken zijn onvoldoende berekend op de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
Woning chronisch zieke niet klaar voor de toekomst

Vooral chronisch zieken met ernstige beperkingen en 75-plussers passen hun woning aan, maar de andere groepen doen dit veel minder. Het merendeel van de chronisch zieken houdt zich niet bezig met aanpassingen of speciale voorzieningen op hun toenemende beperkingen. Ze wachten hiermee tot het echt nodig is. Een kwart van de chronisch zieken heeft zijn woning aangepast met het oog op de toekomst. Eén op de tien is dit van plan.

Beperkingen
Vier op de tien chronisch zieken bewonen een ‘nultredenwoning’, een woning die zowel van binnen als van buiten toegankelijk is zonder traptreden. Zij hoeven weinig verdere aanpassingen in hun woning aan te brengen als door verergering van de ziekte of door de ouderdom hun beperkingen toenemen. Voor de overige zestig procent kan dit in de toekomst wel noodzakelijk zijn.

Zelfstandig blijven wonen
‘Met kleine aanpassingen zijn bestaande woningen vaak heel geschikt te maken om zelfstandig te blijven wonen’, stelt NIVEL-onderzoeker Monique Heijmans op de website van vakblad Zorgvisie. ‘Ook bij een beperking. Het is verstandig hier al vroeg over na te denken en dit tijdig te regelen. Het verhoogt het comfort en de veiligheid van de woning. Met minder gladde vloeren verminder je bijvoorbeeld de kans om te vallen. En als de beperkingen plots toenemen, hoef je niet hals over kop naar een andere woonvorm omdat er geen tijd meer is om de woning aan te passen.’

Onderzoek
Voor dit onderzoek zijn in het najaar van 2009 en 2010 gegevens verzameld bij 1849 panelleden met een chronische ziekte.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.