Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfhulpmiddelen bij diabetes type 2 zinloos

Veel diabetici blijken veel tijd en geld te steken in zelfhulpmiddelen, terwijl die geen of weinig effect hebben. Beter zouden zij hun energie kunnen stoppen in het aanpassen van hun leefstijl: meer bewegen, minder en gezonder eten, weinig alcohol en niet roken zijn het beste medicijn.
Zelfhulpmiddelen bij diabetes type 2 zinloos

Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Nanne Kleefstra van het UMC Groningen. Zij ontdekte dat mensen met diabetes type 2 veel geld uitgeven aan voedingssupplementen, zoals chroom en kaneel dat de glucoseregulatie zou verbeteren, of aan apparaatjes die de bloedsuikerspiegel controleren. Kleefstra ontdekte in een aantal klinische studies dat chroom- en kaneelsupplementen geen enkele uitwerking hebben op de bloedsuikerspiegel. Ook een apparaat dat met muzikale tonen de ademhaling probeert rustiger te krijgen om zo de bloeddruk te verlagen, bleek niet te werken. Tot slot concludeert de promovendus dat de gezondheid van patiënten die met een apparaatje hun eigen bloedsuikerwaarden maten zelfs verslechterde.

Actieve zelfzorg
Kleefstra roept hulpverleners en apothekers op om geen middelen te promoten waarvan de effectiviteit en veiligheid niet kunnen worden aangetoond. In plaats daarvan zouden ze actieve zelfzorg moeten stimuleren. Volgens de onderzoekster vinden veel diabetici het te moeilijk om zich een gezondere leefstijl aan te meten.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.