Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes besmettingen Klebsiella Kennemer Gasthuis

In het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn in juli en september zes patiënten besmet geraakt met een ESBL resistente Klebsiellabacterie.

Zes besmettingen Klebsiella Kennemer Gasthuis

Om die reden sluit het ziekenhuis sinds dit weekeinde uit voorzorg een ruimte op de intensive care met vier bedden.

Inspectie
Half juli is de bacterie voor de eerste keer bij twee patiënten geconstateerd. Het ziekenhuis nam extra hygiënemaatregelen. Simone Nederend, hoofd communicatie: ‘Alle kamers zijn helemaal schoongemaakt. Bovendien kregen verpleegkundigen en artsen extra instructies over infectiepreventie en werd extra gecontroleerd door onze ziekenhuishygiënisten of de maatregelen ook goed werden uitgevoerd.’ Toch zijn er in september wederom besmettingen ontstaan. Wat daar de bron van is, wordt nu onderzocht. Het ziekenhuis deed melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Isolatieverpleging
De besmette patiënten worden in aparte kamers verpleegd, maar niet in strikte isolatie. Het ziekenhuis onderzoekt op dit moment wat de bron is van de besmetting en of er nog meer patiënten zijn die mogelijk een risico hebben gelopen. Begin volgende week zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend. Of de extra hygiënemaatregelen mogelijk toch niet voldoende waren, is nog niet bekend.

Patiëntveiligheid
Het onderzoek wordt geleid door een intensivist en gebeurt in nauwe samenwerking met de adviseur infectiepreventie en de arts-microbioloog. ‘We laten niets aan het toeval over. Patiëntveiligheid staat voorop,’ aldus Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter in een persbericht.

Kennemer Gasthuis
Door: redactie Nursing

Gerelateerd
Isolatie: hoe zat het ook alweer?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.