Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zes bouwstenen voor cliëntgerichte zorg hersenletselpatiënten

Onderzoekers van onderzoeksbureau Conclusion hebben zes bouwstenen opgesteld die noodzakelijk zijn voor cliëntgerichte en samenhangende zorg voor mensen met hersenletsel. De Hersenstichting heeft Conclusion opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de zorg voor mensen met hersenletsel kan verbeteren.

De patiënten weten vaak niet waar ze terecht kunnen met hun zorgvraag en de afstemming en samenhang in de zorg ontbreekt vaak. Dit resulteerde in een onderzoek naar de ervaren knelpunten van patiënten in hun route door de zorg van de acute fase tot in de chronische fase thuis waar men het dagelijks leven weer oppakt.

 

Signalering en monitoring

De eerste bouwsteen is signalering en monitoring. Risicocliënten worden eerder gesignaleerd en cliënten worden gevolgd bij de overgang van het ziekenhuis naar huis.

Integrale diagnostiek
De tweede bouwsteen is integrale diagnostiek. Alle NAH-cliënten worden breed onderzocht omdat zij op meerdere gebieden problemen hebben die samenhangen en elkaar beïnvloeden.
Als derde noemen de onderzoekers de overdracht van zorg. Zorgverleners die elkaar opvolgen in de zorgketen doen een geprotocolleerde overdracht waar ook de cliënt in betrokken wordt.

 

Casuscoördinatie

De vierde bouwsteen is casuscoördinatie. Vooral in de chronische fase, als de cliënt weer thuis is, moet er samenhang en onderlinge afstemming zijn tussen de zorgverleners die tijdelijk zorg verlenen. Wanneer de cliënt en zijn mantelzorger daar hulp bij nodig hebben wordt een casuscoördinator ingezet. Dat kan bijvoorbeeld een gespecialiseerd verpleegkundige zijn.

 

Zelfmanagement

Als vijfde noemen de onderzoekers voorlichting en communicatie. De zesde bouwsteen is zelfmanagement en mantelzorg. De verwachting is dat zelfbepaling de zorg sterk verbetert en klachten doet afnemen waardoor de kwaliteit van leven toe zal nemen.

Het rapport Navigeren naar herstel is te downloaden als pdf.  

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Hersenstichting

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.