Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf valkuilen in carrière van verpleegkundigen

Let erop dat je tijdens je verpleegkundige carrière niet in een van deze vijf valkuilen stapt.
Vijf valkuilen in carrière van verpleegkundigen
Foto: Arno Massee

1. Te vaak van specialisme wisselen

Je begon bij chirurgie, raakte al snel verveeld, ging naar de spoedeisende hulp, een paar jaar later raakte je in conflict met je baas, en switchte je naar de longafdeling. Vaak wisselen van specialisme kan een goede manier zijn om uit te vinden waar je hart ligt, maar te snel of te vaak switchen kan schadelijk zijn voor je carrière. Want werkgevers vragen zich af waarom je zo kort op elke afdeling blijft. Geef elk specialisme een kans, en praat met collega-verpleegkundigen om uit te vogelen of het echt wat voor je is.

2. Te weinig van specialisme wisselen

Aan de andere kant kun je je carrière ook schaden als je juist te weinig verschillende specialismen kent. Als je alleen maar op de cardiologie blijft omdat het veilig en herkenbaar is, kun je wellicht beter ergens anders solliciteren, waar je wel meer uitdaging vindt.

3. Je leven laten beheersen door je baan

Door nachtdiensten en lange diensten loop je het gevaar dat je baan je leven stukje bij beetje gaat overheersen. Om stressvrij te blijven is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen werk en vrije tijd. Natuurlijk kan een dienst een keer uitlopen, maar laat je werk los zodra je de deur achter je dichttrekt. Zorg ervoor dat je ook eens op de bank ligt, al is het maar één avond per week.

Verpleegkundige als liefdespartner

Wat je beroep te maken heeft met jouw rol als liefdespartner? Je leest het in het artikel 10 redenen waarom een relatie met een verpleegkundige leuk/handig is. Lees meer.

4. Burn-out signalen negeren

Het negeren van vermoeidheidssignalen kan elke verpleegkundige overkomen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, en vervolgens ook serieus te nemen. Voel je dat je opbrandt? Zet dan een stapje terug en bedenk: waar maak ik me zorgen over? Heeft het met mijn werk te maken? Neem wat vakantiedagen op, en denk aan waarom je verpleegkundige wilde worden. Maak hier een lijstje van, en kijk er af en toe naar om jezelf te herinneren aan de leuke kanten van je werk.

5. Denken dat je ‘slechts’ de verpleegkundige bent

Laat niemand je het gevoel geven dat je ‘enkel’ de verpleegkundige bent. Je verpleegt zieken, bent een inspiratie voor mensen die het moeilijk hebben, en redt zelfs levens. Dus ‘maar’ een verpleegkundige bestaat niet. Wees trots op wat je doet en waarom je het doet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.