Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Oudere verpleegkundigen moeten langer doorwerken

Ben je geboren tussen 1 oktober 1950 en 31 maart 1956? Dan is je AOW-leeftijd verhoogd.
Oudere verpleegkundigen moeten langer doorwerken
Foto: ANP Xtra

De Eerste Kamer is op 2 juni namelijk akkoord gegaan met het sneller verhogen van de AOW-leeftijd. Deze gaat nu sneller omhoog naar 67 jaar. Eerst naar 66 jaar in 2018 (dat was in 2019) en daarna naar 67 jaar in 2021 (dat was in 2023). Eerder was al besloten dat de AOW-leeftijd stap voor stap omhoog gaat. De nieuwe wet regelt dat dit in een hoger tempo gaat, schrijft NU’91. Door de nieuwe regels krijgt iedereen tussen de 58 en 64 jaar zijn AOW-uitkering later. Hoeveel later, hangt af van je geboortedatum. het kan 1 tot 9 maanden schelen.

Bereken je AOW-leeftijd

Wil je weten wanneer je AOW ingaat? Bereken het hier.

9 REACTIES

 1. Onlangs een ‘pensioendag’ in mijn organisatie bijgewoond, bedoeld voor de 63-plussers en georganiseerd door het ziekenhuis. Aantal aanwezigen: 58. Op de vraag ‘Wie wil nog <span style=’text-decoration: underline;’>graag</span> langer doorwerken?’ was de reactie spontaan én eensgezind: niemand. Met inmiddels meer dan 45 jaar op de verpleegteller weet ik het voor mezelf: bedside verpleging/verzorging tot 67 jaar is een aanslag op je gezondheid.
  De prietpraat uit vergaderkamertjes van lieden die dit vak niet (meer) willen doen, over hoe het wél vol te houden zou moeten zijn, zal hier niets aan veranderen.
  Hou zorg en verpleging aantrekkelijk, ook voor instromers: erken dit vak als zwaar beroep. En gun de zwoegers eerder hun zwaarverdiende rust. 

 2. Lees alle reacties
 3. De zorg wordt alleen zwaarder,lichte zorg moet familie doen. Hoe denken ze dat wij dat vol gaan houden? Graag zou ik lekker blijven werken, maar dan wel zo dat het ook vol te houden is. Lichte zorg en minder uren maar wel behoud van zelfde pensioengeld. Is dat een idee? Tenslotten werken wij ook voor de MAATSCHAPPIJ zoals de ministers het vanuit hun mooie dure stoel doen!

 4. Geen handige beslissing. Jongeren zitten werkloos thuis en de mensen die al jaren in de zorg werken moeten langer doorwerken. Als je al 45 jaar in de zorg werkt is dat meer dan genoeg! Zo krijg je inderdaad meer ziekteverzuim.
  Voor mensen van mijn leeftijd wordt het ook lastiger om alle veranderingen bij te benen. Wij moeten nu nog op oudere leeftijd opleidingen gaan doen. Het is een omgekeerde wereld.  Ik wil graag op mijn 65e wel stoppen, liefst nog eerder, maar dat zit er dus nu niet in. Gaan de vakbonden nog iet voor ons doen??

 5. ik ben het helemaal eens wat  collegas aan geven.
  ik ben evv bij pg bewopners kleinschalig wonen.Ik ben werkzaam in de pg als verzorgende ,en ben nu 55 jaar het gaat me steeds zwaarder vallen.
  was 17,5 toen ik de zorg inging en wij wisten al eerder dan de verpleegkundige dat we tot ons 67 jaar moesten blijven werken.Soms heeft men geen keuze om te zeggen ga minder werken of stop ermee,
  ik vind ook dat V&V gewoon veel eerder met pension moeten gaan zeer zwaar werk en veel stress.Dan kunnen we ook nog genieten en zijn niet opgebrand.
  laat de jongere nu maar eens beginnen  er is een hoge werkloosheid aanwezig geeft ons de 55 PLUSSER eerder ons pensioen .Zo wordt de werkloosheid ook een stuk lager lijkt mij en anders vrees ik ook een hoge %ziekmeldingen in de toerkomst.Het is gewoon zeer zwaar werk .

 6. Ik werk 42 jaar in de zorg en als ik met 67 jaar stop is dat 49 jaar dat ik in de zorg werk. Ik heb 2 hernia operaties gehad en 4 jaar geleden een buik aneurisma maar sta nog vol in de zorg. Ik ben nu al langzaam helemaal op en verlang de komende 7 jaar elke dag naar de laatste dag. Dit kan toch niet zo doorgaan. De leeftijd MOET TERUG naar 65.
  Tevens kan de jeugd dan ook aan de slag.

 7. Ik vrees dat het te zwaar werk is om het zo lang vol te houden. deze regleing kan tot veel ziekteverzuim leiden. Kan mij bv niet bedenken dat iemand op 65 jaar in de GGZ nog mee doet aan de -esaclernede interventies. Er is fysieke kracht, snleheid ebz, voor nodig.

 8. en wat  gaan we hieraan doen? Het is toch van de gekke dat wij als verpleegkundigen die vaak al vanaf hun 17e jaar in de zorg werken tot 67 jaar door moeten werken! Dat is 50 jaar werken, en geen  licht werk naar mijn mening! 
  Wil deze regering ervoor zorgen dat wij, als we eindelijk met  pensioen kunnen, nog een beetje van hun welverdiende vrije tijd  kunnen genieten, dan zal er toch een uitzondering  oor onze beroepsgroep moeten komen!
  Erken eindelijk eens dat de verpleging onder de zgn. (zware beroepen) thuishoort, zodat onze pensioensgerechtigde leeftijd omlaag kan! Dan geef je jongeren ook weer een kans op werk en wij kunnen nog een beetje genieten na een levenlang haerd werken!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.