Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven redenen om van je werk te houden

Ga jij elke morgen met tegenzin naar je werk? Wat de reden ook is, het wordt tijd om dit te veranderen. Balen van je werk kan namelijk heel wat psychische, lichamelijke, financiële en sociale nadelen met zich meebrengen.

Zeven redenen om van je werk te houden: 

 

1. Je werk vormt een groot deel van je geluk
Je baan slokt enorm veel tijd en energie op. Vanzelfsprekend bepaalt het hierdoor een groot deel van je welzijn en geluk. Misschien vind je je werk als verzorgende/verpleegkundige/sociaal werker nog steeds leuk, maar je baan niet. Kijk dan naar de aspecten of taken van je baan die wel leuk vindt en probeer een manier te vinden waardoor je zoveel mogelijk tijd en energie besteed aan die taken. Je zou bijvoorbeeld met je leidinggevende je takenpakket kunnen bespreken. Of bij je collega’s informeren naar hun interesses. Misschien worden zij wel enthousiast van taken waar jij juist een hekel aan hebt. Dat zou zomaar tot een ruil kunnen leiden, waar jullie beide baat bij hebben.

2.
 Je beter gefrustreerd maar voorzien van een inkomen kunt zijn, dan gefrustreerd en blut
Maak het beste van slechte omstandigheden terwijl je op zoek bent naar een andere baan. In deze economie kun je maar beter zeker zijn dat je een serieus aanbod heb, voordat je je huidige werkgever voorgoed vaarwel zegt. Richt je op het feit dat je momenteel in ieder geval geld verdient. En dat het een stuk moeilijker is om werkloos op zoek naar een andere baan te gaan. Een “gat” in je cv blijft voor sommige werkgevers een obstakel. Helemaal als ze de luxe hebben kieskeurig te zijn.

3. Je wilt geen werkgerelateerde stress en/of ziektes
Mensen die ontevreden zijn over het werk dat ze iedere dag doen, zijn geneigd zich op de mindere kanten van het leven te richten. Hierdoor ervaren ze constante stress en angst. Onderzoek wijst uit dat mensen die gebukt gaan onder chronische werkstress, meer kans maken op hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk, diabetes type 2, obesitas en andere aandoeningen.

 

4. Je zult bij een andere baan ook moeilijkheden ondervinden
Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Als je ontevreden bent over je huidige werkplek of werkgever, bedenk dan dat je bij je volgende baan ook obstakels en problemen zult ondervinden. Probeer eerst altijd problemen aan te pakken, initiatief te tonen en alles uit je huidige baan te halen, voordat je gaat baanhoppen.

5. Veranderen van baan is niet altijd een optie
Het kan zijn dat je door je functie, de afstand tot je werk, kinderen, je partner of andere factoren er even geen mogelijkheid hebt om van baan te wisselen. Als dat het geval is, is het zonde om je energie te verspillen aan ontevredenheid. Richt je op dingen die je wel kunt veranderen. En accepteer de zaken die je niet kunt veranderen.

6. Je wilt je omgeving niet te veel meeslepen in je ontevredenheid
Niet alleen jij gaat gebukt onder je ontevredenheid en frustratie. Je familie, partner en vrienden hebben er ook mee te maken. Ook als je er niet over praat, is het pijnlijk voor je omgeving om je ongelukkig te zien. ls je baalt van je baan, heb je bovendien ook minder energie voor andere belangrijke zaken in je leven zoals familie, leuke dingen, vrienden, hobby’s of sport.

7. Je wilt optimaal gebruik maken van je vaardigheden

De meeste mensen willen goed zijn in wat ze doen. Maar wanneer je al je energie en gedachten richt op de negatieve aspecten van je baan, dan komt niet het beste in je naar boven. Niet als persoon en niet als werknemer. Zelfs als je baan niet helemaal of verre is van wat je zou willen, probeer dan toch je aandacht te richten op de vaardigheden die je wilt ontwikkelen. 

 

Auteur: Vrij vertaald uit het Engels door Rachel van de Pol 

Bron: Human Resources

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.