Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuis doet proef met kauwgomkauwen

Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede doet een proef met kauwgom kauwen voor alle patiënten die een buik- of heupoperatie hebben gehad.
Ziekenhuis doet proef met kauwgomkauwen

Het ziekenhuis onderzoekt samen met de universiteit van Wageningen of patiënten hier baat bij hebben, doordat ze bijvoorbeeld minder misselijk zijn en de spijsvertering beter op gang komt. Patiënten die meedoen krijgen tussen 13 september en 11 oktober 2010 na een buik- of heupoperatie zes keer per dag kauwgom aangeboden.

Kauwgom dringt misselijkheid na operatie terug
In diverse wetenschappelijke onderzoeken is het kauwen van kauwgom goed gebleken. Het bevordert de spijsvertering: darmen komen sneller beter op gang, eventuele misselijkheid wordt minder en patiënten krijgen daardoor waarschijnlijk eerder trek en voelen zich sneller beter. Het effect komt doordat kauwgom de afscheiding van speeksel en maag- en darmhormonen verhoogt.

Verpleegkundige deelt kauwgom uit
Na de buik- of heupoperatie kiest de patiënt kiezen een stukje kauwgom in de smaken pepermunt en/of fruit. Hij mag zelf bepalen hoelang de kauwgom wordt gekauwd en hoeft hiervoor niets extra’s te doen. De verpleegkundigen hoeven ook geen extra metingen te doen. Het doel is te achterhalen of de kauwgom werkt, dus verschillen in misselijkheid na de operatie en eventuele darmklachten worden bekeken. Ook wordt nagevraagd of patiënten de ‘kauwgomservice’ na de operatie waarderen. Als de proef positief uitpakt, krijgen alle patiënten na een operatie de kauwgom aangeboden. Tijdens het verpleegkundig preoperatieve spreekuur licht de verpleegkundige de patiënt hierover in en kan deze aangeven of hij wil mee doen aan de proef.

Gelderse Vallei
Door: redactie Nursing

Gerelateerd
Ja/Nee Helpt kauwgom na ok de spijsvertering op gang?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.