Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuis onvoldoende voorbereid op obese patiënt’

Ziekenhuizen hebben moeite met de behandeling van het groeiend aantal obese patiënten. Ze hebben niet de juiste materialen en kennis voorhanden om deze patiëntengroep op te vangen.
‘Ziekenhuis onvoldoende voorbereid op obese patiënt’
Foto: ANP: Roos Koole

Dat zeggen artsen en andere deskundigen in het Algemeen Dagblad.

Gespecialiseerde ziekenhuizen

Volgens Rianne Huijbregts van scholingsbureau Zwaartepunt komt de opname van een patiënt van 200 kilo voor veel ziekenhuizen als een verrassing. In het AD zegt zij: ‘Dan moeten ze improviseren, speciale tilliften, rolstoelen en bedden inhuren, omdat ze die zelf lang niet altijd hebben. En daar moeten ze dan in allerijl een tweepersoonskamer mee inrichten. Omdat een extra groot eenpersoonsbed niet door de deur past.’ In het artikel stellen verschillende artsen dat zware patiënten vaker moeten worden doorgestuurd naar gespecialiseerde ziekenhuizen omdat daar wel de juiste materialen en kennis voorhanden zijn.

Tillen en verplaatsen van obese patiënt

Het toenemende aantal obese patiënten maakt ook het werk van verpleegkundigen niet eenvoudiger, bleek al eerder uit een artikel in Nursing. Het vraagt extra aandacht voor til- en verplaatstechnieken, en ook voor de hulpmiddelen die je daarbij kunt inzetten. Huijbregts gaf destijds vijf tips voor het tillen en verplaatsen van obese patiënten. Zo is een goede voorbereiding essentieel. Ga niet gelijk aan de slag, maar begin met vragen stellen aan je patiënt. Wat kan hij en wat niet, hoe verplaatst hij zichzelf normaal en welke hulpmiddelen en trucs gebruikt hij daarbij?

Project BMI40+

Op de website van project BMI40+ vind je films, cartoons, informatieboekjes en artikelen over respectvolle en ergonomische zorg voor patiënten met extreem overgewicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.