Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis werft meer allochtonen voor ok

Het HagaZiekenhuis in Den Haag zet drie Poolse en een Duitse OK-assistent aan het werk. Eerder al werd geëxperimenteerd met Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen.
Ziekenhuis werft meer allochtonen voor ok

Ook andere ziekenhuizen zijn volgens het AD bezig met het werven van buitenlandse verpleegkundigen en ok-assistenten. Reden voor veel ziekenhuizen is het nijpende personeelstekort – zeventig procent van de klinieken kampt met een gebrek aan eigen OK-personeel – én het feit dat de buitenlandse arbeidskrachten goedkoper zijn.

Werkdruk
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging Leidinggevenden Operatieafdeling Eduard Monteban laat in het AD weten dat hij nogal wat beren op de weg ziet bij dit beleid. Zo noemt hij het verschil in werkdruk, wat de kwaliteit van zorg niet ten goede komt. ‘In Nederland is de ok hectisch, de productie ligt hoog. Dat moet je gewend zijn.’ Zo zijn veel van de 35 Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen die zes jaar geleden naar Nederland werden gehaald, weer huiswaarts gekeerd.

Taalbarrière
Ook de taalbarrière gaat niet zonder risico’s. Het Hagaziekenhuis stuurt de buitenlandse krachten daarom op een gerennomeerde taalcursus. Maar Monteban ziet liever andere oplossingen dan het halen van arbeidskrachten uit het buitenland. Volgens hem zouden ziekenhuizen er meer baat bij hebben wanneer ze hun vaste medewerkers in Nederland beter gaan betalen. ‘Maar dat zouden we moeten onderzoeken,’ zegt hij in het AD.

AD
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.