Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Ziekenhuis wil ‘medisch hulpverlener’ niet

Studenten 'medische hulpverlening' van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben de grootste moeite een stageplaats te vinden, doordat het beroep nog niet is opgenomen in het BIG-register van officiële medische beroepen. Dat meldt de Volkskrant.
Ziekenhuis wil 'medisch hulpverlener' niet

Daardoor dreigen nu ruim honderd studenten van de relatief nieuwe hbo-opleiding een studievertraging op te lopen. Het schoolbestuur stelde de studenten op de hoogte tijdens een ingelast college en in een begeleidende brief. ‘Wij blijven het geplande onderwijs aanbieden’, staat in de brief, ‘echter zonder garantie op een stageplaats.’ En ook: ‘Wanneer het ons niet lukt stageplaatsen te regelen, kan dat mogelijk gevolgen hebben voor je studieduur.’ Studenten die zeker willen zijn van een stage, wordt aangeraden over te stappen naar de reguliere bachelor verpleegkunde. Ook in dat geval lopen ze een studievertraging op, van een halfjaar. Voor de tweedejaarsstudenten zijn nu 33 stageplaatsen gevonden, terwijl er 180 nodig zijn. Voor het derde jaar zijn 13 van de 35 stageplaatsen beschikbaar.

Praktijk en BIG
Het tekort aan stageplekken wordt veroorzaakt doordat de praktijk niet klaar blijkt voor de nieuwe opleiding. Verpleegkundigen in het ziekenhuis weten niet wat de studenten kunnen en wat ze hun moeten leren. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem stelde het afgelopen jaar wel stageplekken beschikbaar, maar ziet daar komend jaar vanaf. De ambulancedienst Gelderland-Midden ‘bevriest’ de stagecontracten zolang er onduidelijkheid is over een BIG-registratie. Volgens de Volkskrant heeft het ministerie van VWS nooit gegarandeerd dat de medisch hulpverlener in het BIG-register wordt opgenomen. Een woordvoerster wijst erop dat niet alle assisterende medische beroepen daarvoor vanzelfsprekend in aanmerking komen en dat dat bij andere opleidingen niet tot problemen leidt.

Opleiding medisch hulpverlener
De opleiding medisch hulpverlener bestaat sinds 2010 op verschillende plekken in Nederland. In vier jaar worden de studenten opgeleid tot medewerker op de ambulance of de eerste hulp. Om die beroepen te kunnen uitoefenen, is normaal gesproken zes jaar studie nodig: vier jaar verpleegkunde, gevolgd door een tweejarige specialisatie. Vanwege een dreigend personeelstekort drongen ziekenhuisbesturen aan op een verkorte route.

De Volkskrant
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Vanwege een dreigend personeelstekort drongen ziekenhuisbesturen aan op een verkorte route : typisch weer zo’n voorbeeld van korte termijn denken en niet samenwerken/communiceren met de landelijke opleidingen en de politiek. Bezint eer ge begint en communiceer met elkaar, werkgevers, opleidingen, beroepsorganisaties en politiek, voor lange termijn oplossingen. Dit vergroot de onduidelijkheid en frustratie voor alle betrokkenen.

  3. Deze mensen zijn erg jong bij aanvang opleiding en worden niet langzaam ingewerkt qua heftige gevallen zoals HBO-v Impact is groot en deze mensen moeten na opleiding nog veel ervaring op doen. Al met al ook 6 jaar voordat je ze regulier in kan zetten is mijn inschatting. Als ze het allemaal konden verwerken tenminste en de opleiding hebben afgemaakt. Dus de meerwaarde is mij onduidelijk. De onduidelijkheid neemt wel toe en de mogelijkheid deze mensen te beschermen met een BIG registratie lijkt niet direct aanwezig. Ik zou het advies geven over te stappen als het mijn kind was!

  4. Niet echt bevorderlijk voor de duidelijkheid al die vormen van hulpverlening dat net geen verpleging is of van verpleegkundige hulp dat net geen medische specialisatie is (nurse practitioner; Physician assistent). het verpleegkundige beroep wordt om duistere en oneigenlijke redenen bezoedeld en onduidelijk gemaakt. Stoppen hiermee en weer duidelijkheid maken! Dan zijn stageplaatsen ook geen probleem meer.

  5. niet kwetsend bedoeld maar het lijkt me bijzonder dat je in vier jaar tijd een ambulance vpk of seh vpk kan worden. na de nu reguliere vpk opleiding is het jaar werkervaring toch ook wel erg verstandig. dan nog voorwerken op bijv. de seh en dan pas starten met een specialisatie. ik vind het een vage constructie en vraag me af wat het niveau zal zijn na de opleiding in vergelijking met de andere route

  6. Overigens krijgen deze functionarissen niet de verpleegkundige titel zoals ik het stuk word gesuggereerd, domweg om het feit dat het geen verpleegkundigen zijn en dus die titel niet kunnen krijgen. Men zal dan bijvoorbeeld ambulance hulpverlener genoemd worden. Ik heb vaker van een dergelijke opleiding gehoord, BMH genaamd, zal afwachten worden wat de toekomst brengt.

  7. Vanwege een dreigend personeelstekort drongen ziekenhuisbesturen aan op een verkorte route –> Die besturen alsjeblieft even contacteren. En waarom zijn opleidingen zoals MH of Technische Geneeskunde toegelaten als ze toch niet deugen vanwege gebrekkige BIG-registraties?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.