Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuis zet speciale bril en ‘energypod’ in tegen schadelijk effect nachtdienst

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch wordt momenteel geëxperimenteerd met speciale brillen, gezonde voeding en een zogenaamde 'energypod' om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan.
Deze oranje bril weert blauw licht en verbetert de kwaliteit van je slaap. (Foto: JBZ)

De maatregelen zijn als proef geïntroduceerd onder circa 75 medewerkers die nachtdiensten draaien, onder wie verpleegkundigen. Aanleiding vormde onder meer het rapport van de Gezondheidsraad waaruit bleek dat mensen die in de nachtdienst werken, meer kans hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapstoornissen. Dat meldt het JBZ op haar website.

Burn-out tegengaan

‘We moeten in het ziekenhuis goed voor onze patiënten zorgen én voor onszelf,’ aldus intensivist Astrid Salet op de website van het ziekenhuis. ‘Dat doen we nu nog te weinig.’ Na een bijeenkomst over burn-out besloot ze tot actie over te gaan, te beginnen bij het draaglijker maken van de nachtdienst. Daarbij richtte ze zich op zaken die typisch zijn voor de nachtdienst. ‘Je hebt een omgekeerd dag-nachtritme, eet onregelmatiger, frequenter en vaak ook ongezonder en je slaappatroon wordt verstoord.’

Maatregelen

In de energypod kunnen medewerkers een powernap doen tijdens hun dienst. Ook de voeding werd onder de loep genomen met de koks van het ziekenhuis en tijdens de nachtdienst wordt nu voor voedzaam en gezond eten gezorgd. Mooi neveneffect is dat verpleegkundigen naar eigen zeggen in hun privéleven ook gezonder zijn gaan eten. De oranje en blauwe brillen die de medewerkers dragen, worden ook door piloten gebruikt om een jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren. De blauwe brillen maken alerter en de oranje varianten weren blauw licht en verbeteren de kwaliteit van je slaap.

De zogenaamde energypod

De proef loopt tot september, daarna wordt gekeken naar het effect van de maatregelen en wordt het eventueel uitgebreid naar andere afdelingen. Twee researchverpleegkundigen doen nu onderzoek.

Meer informatie over de blauw licht filter slaapbrillen vind je hier>>> 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.